Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

Χοχλιοί τους λατρεύουν στη Κρήτη δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και στην υπόλοιπη Ελλάδα !!!

  Τα σαλιγκάρια ή χοχλιοί όπως τα λένε στη Κρήτη είναι μια λιχουδιά μοναδική.  Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν τα βάζουν στο στόμα τους , εδώ στη Καβάλα τα πουλάνε στο λαϊκή αγορά και κάποιοι γενναίοι τα μαγειρεύουν και τα τρώνε , στη Κρήτη όμως  τα λατρεύουν και τα τιμούν ιδιαιτέρως . Προσωπικά  μου αρέσουν οι χοχλιοί , την άνοιξη μάλιστα που υπάρχουν σε αφθονία  τους μαγειρεύω και στο σπίτι με σπανάκι ή με πλιγούρι .  Τα σαλιγκάρια  είναι μια από τις αρχαιότερες γνωστές τροφές του ανθρώπου (ήδη από την 11η χιλιετία π.Χ.)  οι Αρχαίοι  Έλληνες τα επέλεγαν στη καθημερινή τους διατροφή γιατί τα θεωρούσαν υγιεινή τροφή . Οι  χοχλιοί όμως αποτελούν ένα θαυμάσιο ρακομεζέ στη Κρήτη , ιδιαίτερα οι αποκαλούμενοι "μπουμπουριστοί" , δηλαδή αυτοί που μαγειρεύονται σύμφωνα με το κρητικό λεξιλόγιο "αμπούμπουρα" (με το άνοιγμα του κελύφους τους   προς τα κάτω). Σε όποιο  μέρος της Κρήτης κι αν ταξίδεψα βρήκα σαλιγκάρια  στο μενού των εστιατορίων .  Στα Χανιά τα είχαν  μαγειρεμένα  με πατάτες και κολοκυθάκια ενώ στο Ρέθυμνο δοκίμασα τους  κλασικούς μπουμπουριστούς , ένα γρήγορο τσιτσίρισμα  των χοχλιών σε καυτό ελαιόλαδο, δενδρολίβανο και ξίδι και το πιάτο είναι έτοιμο , έρχεται ολοταχώς στο τραπέζι  σας  για να συνοδέψετε τη παγωμένη τσικουδιά σας .





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου