Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2022

Η καριόκα και το σαραγλί του ζαχαροπλαστείου Παπαπαρασκευά , μια γλυκιά ιστορία που ξεκινά στην Ξάνθη απο το 1926 !!!

Το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά ιδρύθηκε το 1926 από τον αείμνηστο Γεώργιο Παπαπαρασκευά , λειτουργεί μέχρι σήμερα στο ίδιο σημείο στην πλατεία Ελευθερίας στο κέντρο της πόλης . Τα παραδοσιακά γλυκά που έχουν κάνει πανελληνίως γνωστό το ζαχαροπλαστείο Παπαπαρασκευά και την πόλη της Ξάνθης είναι η περίφημη καριόκα και το σαραγλί , άλλα και άλλα σοκολατένια κεράσματα όπως ο νουγκάς , το πουράκι και το ανώμαλο.

Η ιστορία του : Ο Γιώργος Παπαπαρασκευάς πρόσφυγας από  την Ανατολική Θράκη, αφού εργάστηκε για μερικά χρονιά στα ζαχαροπλαστεία της Ξάνθης αποφασίζει το 1926 να ανοίξει το δικό του κατάστημα . Το 1960 ανακαινίζει το ζαχαροπλαστείο, προσθέτει έναν ακόμη όροφο, μεγαλώνει το εργαστήριο, φέρνει νέα μηχανήματα και συνεχίζει να δημιουργεί καινούργια προϊόντα . Είναι ο πρώτος που καθιέρωσε το 1930 την καριόκα ως γλύκισμα στην Ξάνθη και κατ’ επέκταση σ’ όλη την Ελλάδα, αφού βελτίωσε την ποιότητα της χρησιμοποιώντας αγνές πρώτες ύλες . Το 1974 έφυγε από τη ζωή εντελώς ξαφνικά, έχοντας όμως φθάσει την επιχείρηση του σε πολύ υψηλό επίπεδο. Συνεχίζει η σύζυγος του Χρυσούλα για ένα χρονικό διάστημα και τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνουν για τα επόμενα χρόνια οι αρχιτεχνίτες του . Σήμερα τα παιδιά τους διευθύνουν την επιχείρηση, αξιοποιώντας τις νέες κτηριακές εγκαταστάσεις και το εξειδικευμένο προσωπικό με τη μακροχρόνια εμπειρία.  

Οι καριόκες είναι το σήμα κατατεθέν του ζαχαροπλαστείου , φτιάχνονται  από το 1930 ανελλιπώς με την ίδια συνταγή , την οποία άφησε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές ο Γιώργος Παπαπαρασκευάς . Η ίδια συνταγή της σοκολάτας που έφτιαχνε ο ιδρυτής της , οι ξηροί καρποί αρίστης ποιότητας από την ορεινή Θράκη  και το φρέσκο βούτυρο από κρέμα αιγοπρόβειου γάλακτος . Παράλληλα όμως ξεχώρισε και το παραδοσιακό σαραγλί, χορταστικό με μπόλικα ψιλοτριμμένα καρύδια , τραγανό χειροποίητο φύλλο και σιροπιασμένο όσο πρέπει για να μη σε λιγώνει. Όσο το μασάς, το κριτσανιστό φύλλο λιώνει στο στόμα σου , η γλυκύτητα σβήνει και νιώθεις το αρωματικό παιχνίδισμα του χειροποίητου πρόβειου φρέσκου βουτύρου να πλημμυρίζει τους γευστικούς σου κάλυκες .

Σήμερα το εργαστήριο : έχει μεταφερθεί σε νεόκτιστες εγκαταστάσεις στο Πετροχώρι Ξάνθης σε μια έκταση 5 στρεμμάτων με κτιριακές εγκαταστάσεις 1200 τμ και σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό που ακολουθεί τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απασχολεί 23 άτομα. Η διαρρύθμιση των νέων χώρων και η προμήθεια του μηχανολογικού εξοπλισμού προγραμματίστηκε έτσι ώστε να υπάρξει δυνατότητα αύξησης της δυναμικότητας, μείωση του κόστους παραγωγής, αύξηση της παραγωγικότητας και  προστασία του περιβάλλοντος. Στο εργαστήριο λειτουργούν 4 γραμμές παραγωγής, κερασμάτων, σιροπιαστών, πατισερί και βουτημάτων.

 
Tips :  28ης Οκτωβρίου 186, Ξάνθη , τηλ: +30 – 25410 – 22677 , sales@papaparaskevas.gr

 

Την καριόκα και το σαραγλί του ζαχαροπλαστείου Παπαπαρασκευά  θα τα βρείτε και στην Αθήνα  στο κατάστημα της επιχείρησης στην Γλυφάδα , Ανδρέα Παπανδρέου 13, τηλ: 2108980220.