Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Δοκιμάζουμε στη Πράγα τον «εθνικό θησαυρό» της χώρας τις τσέχικες μπύρες!!!!

Εδώ και πολλούς αιώνες οι Τσέχοι ήταν αυτοί που παρασκεύασαν πρώτη  μπύρα στην Ευρώπη , η Τσέχικη μπύρα θεωρείται η καλύτερη στο κόσμο για δυο λόγους  για την  ξεχωριστή γεύση της και τα υπέροχα αρώματα της που προέρχονται από προσεκτικά επιλεγμένους  λυκίσκους  που  ευδοκιμούν   στην περιοχή της Βοημίας. Ο κύριος τύπος μπύρας που παράγεται την Πράγα  είναι ο τύπος λάγκερ με κορυφαίες την  Pilsner Urquell  , Budvar (Budweis) ,  βέβαια υπάρχουν κι άλλες δημοφιλείς μάρκες μπύρας  όπως Staropramen, Krusovice , Gambrinus, Kozel . Εκτός από τα μεγάλα ζυθοποιεία  της χώρας υπάρχουν και αρκετά εστιατόρια που έχουν το δικό τους ζυθοποιείο και παράγουν τη δική  τους μπύρα, ένα από αυτά και το πιο διάσημο στη Πράγα είναι το U Fleku (Kremencova 11, Nové Mesto , Prague) που παράγει  μπύρα από το 15ο αιώνα . Από όσες τσέχικες μπύρες δοκίμασα προσωπικά μου άρεσε η ξανθιά  Krusovice (Κρουσοβίτσε) ενώ η μαύρη με κέρδισε με την γλυκιά καραμελένια γεύση της και την ευχάριστη πικρή επίγευση της . Η ιστορία  της Krusovice ξεκινά από τον 15ο αιώνα στην ομώνυμη πόλη και τα υλικά που χρησιμοποιούνταν  για την  παρασκευή της ήταν μόνο αρίστης ποιότητας , λυκίσκος Saazer, κριθάρι Μοραβίας και νερό από ιδιωτική πηγή στο δάσος του Krivoklat . Ξεχώρισα όμως και την  αυθεντική τσέχικη Pilsner για τη  γεμάτη γεύση της και  τη διακριτική πικράδα του λυκίσκου της . Η μπύρα αυτή φτιάχνεται  με την παραδοσιακή συνταγή και την υψηλή δεξιοτεχνία των Βοημών ζυθοποιών. Θα κλείσω με την Kozel  που την βρίσκω πλέον και στην Ελλάδα , αποτελεί μια από τις καλύτερες σκουρόχρωμες μπύρες διεθνώς και βραβεύεται συνεχόμενα ως η αγαπημένη μπύρα στην κατηγορία αυτή εδώ και 7 χρόνια στην Τσεχία.  Παράγεται από τις ποιοτικότερες σκουρόχρωμες βύνες και αυτό που τη διακρίνει από τις υπόλοιπες μπύρες της κατηγορίας της, είναι ο επίσης σκουρόχρωμος αφρός της που προκύπτει από τη χρήση αποκλειστικά φυσικών συστατικών, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών. Έχει μια υπέροχη, ελαφριά γεύση καραμέλας και λυκίσκου και βαθύ, σκούρο χρώμα.  Είναι ελαφρώς γλυκιά, με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ . Ένα πράγμα να ξέρετε όταν θα φτάσετε στην Τσεχία η μπύρα αποτελεί τον  εθνικό τους θησαυρό το «υγρό ψωμί» τους  όπως συνηθίζουν να  την αποκαλούν . Ve vašem zdraví !!! 
 
 


















     










Τετάρτη 25 Ιουλίου 2018

Σαλιγκαροπίλαφο: Συνταγή απο τον Νίκο Χαραλαμπίδη του μεζεδοπωλείου "Παραλιακόν"

Υλικά :
1 κιλό ή περίπου 40 τεμάχια μαύρα σαλιγκάρια,
500 γραμ. ρύζι τ. Καρολίνα,
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο ,
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα ,
100 ml έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ,
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση : Ετοιμάζουμε τα σαλιγκάρια: αφού μαζέψουμε ή αγοράσουμε τα σαλιγκάρια μας, τα τοποθετούμε σε μεγάλο σουρωτήρι ή σε λεκάνη που να μπορούμε να την σκεπάσουμε για να μην φύγουν. Τα πασπαλίζουμε με λευκό αλεύρι και  σκεπάζουμε καλά το σουρωτήρι με διπλή λαδόκολλα που στερεώνουμε με λάστιχο και βάζουμε επάνω ένα βάρος. Αν χρησιμοποιήσουμε λεκάνη, τρυπάμε τη λαδόκολλα πολλές φορές για να αναπνέουν τα σαλιγκάρια. Τα αφήνουμε να ταϊστούν ένα 24ωρο και την επόμενη μέρα τα πλένουμε ένα-ένα με φρέσκο νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δυο ακόμα φορές για να είμαστε σίγουροι ότι τα σαλιγκάρια έχουν καθαριστεί καλά  εσωτερικά και εξωτερικά, αλλιώς θα είναι πικρά. Την τελευταία λοιπόν φορά που θα ταΐσουμε και θα πλύνουμε τα σαλιγκάρια, τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για περίπου μισή ώρα και διαλέγουμε όσα κινούνται και είναι ζωντανά και τα υπόλοιπα τα πετάμε.
Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση, ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και 50ml ξύδι. Μόλις το νερό βράσει ρίχνουμε μέσα τα ζωντανά σαλιγκάρια. Ξαφρίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε τα σαλιγκάρια να βράσουν για 30 έως 40 λεπτά ανάλογα με το πόσο μαλακά τα θέλουμε. Σουρώνουμε τα σαλιγκάρια κρατώντας το νερό στο οποίο τα βράσαμε. Σε μία άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το σκόρδο με τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Λίγο πριν πάρουν χρώμα ρίχνουμε το ρύζι και το δεντρολίβανο, τα καβουρδίζουμε για λίγο μέχρι να πάρουν το άρωμα από το σκόρδο. Στη συνέχεια, ρίχνουμε τα σαλιγκάρια και 500 ml από το νερό που βράσανε. Συμπληρώνουμε 500 ml καθαρό νερό αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 με 25 λεπτά. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και  τη σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα. Το σαλιγκαροπίλαφό μας είναι έτοιμο. 
 
 





Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Σαλιγκάρια αχνιστά : την συνταγή εκτέλεσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης μάγειρας του μεζεδοπωλείου "Παραλιακόν"

Τα Υλικά μας :  
40 σαλιγκάρια (περίπου 1 κ.) , 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα , 150 ml χυμός λεμονιού +1 ολόκληρο λεμόνι σε φέτες , 3 κ.σ. ελαιόλαδο , ½ φλ. μαϊντανός  και άνηθος ψιλοκομμένος , Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μπούκοβο, καυτερή πιπεριά
 
Εκτέλεση : Ετοιμάζουμε τα σαλιγκάρια: αφού μαζέψουμε ή αγοράσουμε τα σαλιγκάρια μας, τα τοποθετούμε σε μεγάλο σουρωτήρι ή σε λεκάνη που να μπορούμε να την σκεπάσουμε για να μην φύγουν. Τα πασπαλίζουμε με λευκό αλεύρι και σκεπάζουμε καλά το σουρωτήρι με διπλή λαδόκολλα, που στερεώνουμε με λάστιχο και βάζουμε επάνω ένα βάρος. Αν χρησιμοποιήσουμε λεκάνη, τρυπάμε τη λαδόκολλα πολλές φορές για να αναπνέουν τα σαλιγκάρια. Τα αφήνουμε να ταϊστούν ένα 24ωρο και την επόμενη μέρα τα πλένουμε ένα-ένα με φρέσκο νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δυο ακόμα φορές για να είμαστε σίγουροι ότι τα σαλιγκάρια έχουν καθαριστεί καλά   εσωτερικά και εξωτερικά, αλλιώς θα είναι πικρά. Την τελευταία λοιπόν φορά που θα ταΐσουμε και θα πλύνουμε τα σαλιγκάρια τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για περίπου μισή ώρα. Διαλέγουμε όσα κινούνται και είναι ζωντανά και τα υπόλοιπα τα πετάμε. Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση, ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και 50ml ξύδι. Μόλις το νερό βράσει, ρίχνουμε μέσα τα ζωντανά σαλιγκάρια. Ξαφρίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε τα σαλιγκάρια να βράσουν για 30 έως 40 λεπτά ανάλογα με το πόσο μαλακά τα θέλουμε. Σουρώνουμε τα σαλιγκάρια κρατώντας το νερό στο οποίο τα βράσαμε. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε τα σαλιγκάρια και τα σκεπάζουμε με 500 ml από το νερό που τα βράσαμε. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά μαζί με ½  κ.σ. αλάτι και ½ κ.γ πιπέρι. Ανάλογα με το πόσο καυτερό θέλουμε το φαγητό, προσθέτουμε μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη. Σκεπάζουμε και μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε κουνώντας πού και πού την κατσαρόλα για 10-15 λεπτά.
 

 
                              
         

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ - «Hans and Gretel» : Παραμυθένια ζαχαρωτά, βάφλες και καραμέλες !!!



INFO : Είναι αδύνατον να μην το προσέξεις  , περνάς  μπροστά από την είσοδο και σε μαγνητίζει με τον παραμυθένιο διάκοσμο  του . Ένα κλασσικό παραμύθι των αδερφών Γκριμ που γαλούχησε πολλές γενιές παιδιών έδωσε το όνομα του στο μαγαζί ,το story μιλάει για δύο αδέρφια τον Χαίνσελ και την  Γκρέτελ παιδιά ενός φτωχού ξυλοκόπου  που φτάνουν έξω από ένα σπίτι κατασκευασμένο από ψωμί, γλυκά και ζάχαρη, το οποίο όμως ανήκει σε μία  κακή μάγισσα που τρώει παιδιά !!!!  Κυρίες και κύριοι καλωσορίσατε στις γλυκές αλχημείες του «Hans and Gretel» στο κέντρο της Αθήνας στο Μοναστηράκι . Περνάς τη πόρτα του «ζαχαρόσπιτου» και σε υποδέχεται το χαμογελαστό προσωπικό που είναι ντυμένο με παραμυθένια κοστούμια εποχής , μια υπάλληλος μοιράζει καραμέλες στα παιδιά ενώ η άλλη ψήνει στο φούρνο το περίφημο “chimney cake” ένα νόστιμο σφολιατοειδές σε μορφή καμινάδας που είναι πασπαλισμένο με ζάχαρη και κανέλα . Βέβαια τα παιδιά στο  « Hans & Gretel » θα βρουν δεκάδες διαφορετικά είδη καραμέλας και ζαχαρωτών στις πιο απίθανες γεύσεις , βάφλες , παγωτά , καραμελώμενα φρούτα και γρανίτες !!! 

TIPS : Αδριανού 48, Μοναστηράκι ,  Τηλ: 210 3315168