Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τρίτη 3 Ιουλίου 2018

Kavala – “Tsalapeteinos Urban Farm” : Δοκιμάζουμε τη γαλλική ψαρόσουπα bouillabaisse !!!



Η Bouillabaisse χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι μια από τις πιο φημισμένες γευστικές δημιουργίες του κόσμου και η διασημότερη γαλλική ψαρόσουπα , την πατρότητα της οποίας διεκδικεί η περιοχή της νότιας  Γαλλίας  και  συγκεκριμένα η Μασσαλία . Το χαρακτηριστικό στην μπουγιαμπέσα της Μασσαλίας και η διαφορά της από άλλες ψαρόσουπες είναι ότι μαζί με τα φρεσκότατα και αρωματισμένα με σαφράν ψάρια στην κατσαρόλα, υπάρχουν και διάφορα οστρακοειδή . Να σημειώσουμε εδώ πως η  Bouillabaisse ήταν μια ταπεινή σούπα που επινοήθηκε από τους ψαράδες της Μασσαλίας και την έφτιαχναν με τα περισσευούμενα ψάρια από την πώληση της ημέρας . Στο πέρασμα του χρόνου όμως μεταλλάχθηκε από ταλαντούχους σεφ σε ύψιστο γαστριμαργικό έδεσμα και όχι άδικα, κατατάσσεται πλέον στις κλασσικότερες Γαλλικές συνταγές . Το μαγείρεμα της μπουγιαμπέσας είναι μια επίπονη και δαπανηρή διαδικασία, πράγμα που δυστυχώς αντανακλάτε στην τιμή της . Σήμερα λοιπόν ο σεφ του «Τσαλαπετεινού» Βενέτης Κυρλής ήταν σε μεγάλα κέφια  μας έφτιαξε μια εκλεπτυσμένη , «βελουτέ» και νοστιμότατη μπουγιαμπέσα ελαφρώς «πειραγμένη»  επί το ελληνικότερον !!! Ήταν μια πανδαισία αρωμάτων και χρωμάτων , περιελάμβανε αρωματισμένα με σαφράν και σελινόριζα  ψάρια ( πεσκανδρίτσα, μπακαλιάρο, καπόνι, δράκαινα , τσιπούρα ) ,  γαρίδες , μύδια   και Bisque  από οστρακόδερμα .Συνοδέψαμε τη μπουγιαμπέσα με τη  σάλτσα «Ρουίγ» (Rouille)  μια γαλλική σος που θυμίζει κάτι μεταξύ μαγιονέζας και σκορδαλιάς . Εύκολη, ιδιαίτερη και ελαφρώς πικάντικη, δίνει μια άλλη νότα στη  ψαρόσουπα . Τα υλικά της απλά και καθημερινά , ψωμί προζύμι, μαύρο σκόρδο, λευκό σκόρδο , καγιέν , ξύδι , λάδι και αυγό γι' αυτούς που θα επιχειρήσουν να την φτιάξουν .         

 

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου