Η Bouillabaisse χωρίς καμιά αμφιβολία, είναι μια από τις πιο
φημισμένες γευστικές δημιουργίες του κόσμου και η διασημότερη γαλλική ψαρόσουπα
, την πατρότητα της οποίας διεκδικεί η περιοχή της νότιας Γαλλίας
και συγκεκριμένα η Μασσαλία . Το
χαρακτηριστικό στην μπουγιαμπέσα της Μασσαλίας και η διαφορά της από άλλες
ψαρόσουπες είναι ότι μαζί με τα φρεσκότατα και αρωματισμένα με σαφράν ψάρια
στην κατσαρόλα, υπάρχουν και διάφορα οστρακοειδή . Να σημειώσουμε εδώ πως η Bouillabaisse ήταν μια ταπεινή σούπα που
επινοήθηκε από τους ψαράδες της Μασσαλίας και την έφτιαχναν με τα περισσευούμενα
ψάρια από την πώληση της ημέρας . Στο πέρασμα του χρόνου όμως μεταλλάχθηκε από
ταλαντούχους σεφ σε ύψιστο γαστριμαργικό έδεσμα και όχι άδικα, κατατάσσεται
πλέον στις κλασσικότερες Γαλλικές συνταγές . Το μαγείρεμα της μπουγιαμπέσας
είναι μια επίπονη και δαπανηρή διαδικασία, πράγμα που δυστυχώς αντανακλάτε στην
τιμή της . Σήμερα λοιπόν ο σεφ του «Τσαλαπετεινού»
Βενέτης Κυρλής ήταν σε μεγάλα κέφια μας έφτιαξε μια εκλεπτυσμένη , «βελουτέ» και
νοστιμότατη μπουγιαμπέσα ελαφρώς «πειραγμένη»
επί το ελληνικότερον !!! Ήταν
μια πανδαισία αρωμάτων και χρωμάτων , περιελάμβανε αρωματισμένα με σαφράν και
σελινόριζα ψάρια ( πεσκανδρίτσα,
μπακαλιάρο, καπόνι, δράκαινα , τσιπούρα ) ,
γαρίδες , μύδια και Bisque από οστρακόδερμα
.Συνοδέψαμε τη μπουγιαμπέσα με τη
σάλτσα «Ρουίγ» (Rouille) μια γαλλική σος που θυμίζει κάτι μεταξύ
μαγιονέζας και σκορδαλιάς . Εύκολη, ιδιαίτερη και ελαφρώς πικάντικη, δίνει μια
άλλη νότα στη ψαρόσουπα . Τα υλικά της απλά και καθημερινά , ψωμί προζύμι, μαύρο σκόρδο, λευκό σκόρδο , καγιέν , ξύδι , λάδι και αυγό γι' αυτούς που θα επιχειρήσουν να την φτιάξουν .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου