Δευτέρα 2 Ιουλίου 2018

Καταλονία : Δοκιμάζουμε tapas και paella



Info : Αυτό που κάνει εντύπωση στους περισσότερους ταξιδιώτες που επισκέπτονται  την περιοχή της Καταλονίας (Βαρκελώνη , Τσιρόνα) και δοκιμάζουν τη τοπική κουζίνα  είναι η απέραντη ποικιλία των μεζέδων, τα περίφημα tapas που είναι  μικρές μερίδες  με γεύσεις θαλασσινών , λαχανικών και  κρεατικών . Τα tapas δεν είναι απλά ορεκτικά, είναι ουσιαστικά μια ιεροτελεστία για αυτόν που τα δοκιμάζει , θα βρείτε στην Καταλονία απίθανα μεζεδάκια που εδώ στην Ελλάδα θα σκεφτόσασταν πολύ να τα δοκιμάσετε όπως τους σωλήνες της θάλασσας !!! Ναι διαβάσατε καλά  αυτό το  μακρόστενο  όστρακο  που  ζει μέσα στην άμμο και το οποίο  χρησιμοποιείται από τους ερασιτέχνες αλιείς της χώρα μας για δόλωμα στο ψάρεμα!!!!  Οι Ισπανοί λοιπόν μαγειρεύουν υπέροχα τους σωλήνες (navalles) "σαγανάκι" με σκορδοβούτυρο  και μυρωδικά , άρεσε τόσο πολύ στη παρέα αυτός ο ιδιαίτερος μεζές που τις επόμενες ημέρες είχε εξέχουσα θέση στα tapas που  διαλέγαμε  να δοκιμάσουμε . *****  Βέβαια η λίστα με τα tapas  είναι ατελείωτη , θα αναφερθούμε όμως σε μερικά από αυτά  που δοκιμάσαμε όπως φέτες  ψωμιού ωμές ή ψημένες με τριμμένη ντομάτα και πάστα μαύρης ελιάς  επάνω , φέτες από παραδοσιακό χοιρινό χαμόν , τηγανητό λουκάνικο τσορίθο , κροκέτες μπακαλιάρου ,φιλέτο μελίπαστης σαρδέλας , και τις πεντανόστιμες  patatas  bravas τις οποίες αφού πρώτα τις βράσουν με την φλούδα τους στη συνέχεια τις τηγανίζουν σε καυτό λάδι και τις σερβίρουν με μια πικάντικη σος ***** Η Παέγια  (Paella)  είναι ίσως το διασημότερο φαγητό της Ισπανίας  και οφείλει την  ύπαρξη της στο πέρασμα των  Μαυριτανών από τη χώρα . Πρόκειται για ένα πιλάφι  με σαφράν , μέσα στο οποίο συνδυάζεται το κρέας με θαλασσινά και λαχανικά. Στην ουσία λοιπόν πρόκειται για μια συνταγή με αραβικές καταβολές, αλλά υπάρχει και άλλη μια  εκδοχή που διατείνεται ότι η παέγια προέρχεται από την περιοχή της ανατολικής Ισπανίας  όπου υπάρχει μια μεγάλη λιμνοθάλασσα η Albufera στην οποία φυτρώνει εύκολα το ρύζι.

 
 
















 
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου