Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Δευτέρα 29 Μαΐου 2017

Χίος-Βολισσός : Bar Restaurant «El Sueno» στη παραλία της Λήμνου



Αφού φτάσετε  στην Βολισσό , ένα από τα πιο όμορφα χωριά της Χίου  με μεγάλη ιστορία ,  επιβάλλεται να περιηγηθείτε στις ομορφιές αυτού του τόπου  που φημολογείται ότι υπήρξε γενέτειρα του Ομήρου . Θα ξεκινήσετε από το βυζαντινό κάστρο στη κορυφή του χωριού που έκτισε ο Βελισάριος στρατηγός του Ιουστινιανού  και ακολουθώντας τα γραφικά στενά δρομάκια  θα θαυμάσετε τα πέτρινα αρχοντικά και τις βυζαντινές εκκλησιές . Αν το περπάτημα σας άνοιξε την όρεξη και θέλετε να γευματίσετε , θα  σας προτείναμε καθώς βγαίνετε  από το χωριό να ακολουθήσετε  τον δρόμο για το μοναστήρι της Αγίας Μαρκέλλας , στα δυο περίπου χιλιόμετρα θα βρεθείτε στη παραλία της Λήμνου  με τα όμορφα χρώματα  και τα  γαλαζοπράσινα νερά. Εκεί λοιπόν δίπλα στο κύμα θα ανακαλύψετε ένα μικρό παράδεισο  το  Bar Restaurant   «El Sueno» όπου σε χαλαρούς ρυθμούς θα απολαύσετε προσεγμένες θαλασσινές γεύσεις , ενδιαφέρουσα τοπική κουζίνα  αλλά και πολλά ελληνικά tapas . Τα πιάτα που θα επιλέξετε  θα τα συνοδεύσετε  με σούμα το τοπικό τσίπουρο  του νησιού που παρασκευάζεται από αποξηραμένα σύκα  ή με μια παγωμένη φρέσκια μπύρα από τον Κάμπο της Χίου . Προσωπικά διάλεξα να πιω μια κρύα σούμα και την συνόδεψα  με μπρουσκέτες φρέσκου γαύρου , σαρδέλα μαρινάτη , χταπόδι στα κάρβουνα  και μια υπέροχη τριλογία αλοιφών από φάβα, μελιτζάνα και ταραμοσαλάτα . Δεν μου έκανε καρδιά να φύγω από το «El Sueno» , έδυσε η ήλιος  και αφού απόλαυσα το όμορφο ηλιοβασίλεμα   πήρα τον δρόμο της επιστροφής για την χώρα της Χίου . Θα ξαναέρθω σύντομα και για ένα ακόμη λόγο  για την ευγένεια και την φιλοξενία που μου προσέφεραν  απλόχερα οι ιδιοκτήτες του .
 










Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Ταξιδεύοντας με οδηγό τη γεύση : Η μπυραρία-εστιατόριο «Caru’cu Bere» στο Βουκουρέστι απο τον 18ο αιώνα

INFO : Η μπυραρία  Caru’cu Bere (που σημαίνει το καλάθι της μπύρας) ξεχωρίζει πρώτα απ’ όλα για την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική της  , βρίσκεται στο  παλιό κέντρο του Βουκουρεστίου και ιδρύθηκε το 1879 από μια οικογένεια Τρανσυλβανών εμπόρων . Το εστιατόριο παρασκευάζει φρέσκια  μπύρα η οποία δεν έχει υποστεί ιδιαίτερη επεξεργασία, διατηρώντας έτσι  όλα τα θρεπτικά συστατικά της  από τις πρώτες ύλες παραγωγής της . Βέβαια υπάρχει και η επιλογή ενός δυνατού  αποστάγματος που ονομάζεται  Pálinka (παλίνκα) , μοιάζει με το δικό μας τσίπουρο και μας έρχεται από τη περιοχή των Καρπαθίων . Η κουζίνα  της Ρουμανίας είναι πλούσια σε γεύσεις  και πολύ νόστιμη , διαφέρει όμως από περιοχή σε περιοχή, όσο πλησιάζεις προς την Τρανσυλβανία γίνεται πιο πικάντικη και πιο πιπεράτη. Θα σας προτείναμε λοιπόν να δοκιμάσετε "Το πιάτο του Ιππότη" (μοσχαρίσιο κότσι ψητό στην κατσαρόλα, με λαχανικά ) , "Το πιάτο του Δούκα" (χοιρινά πλευρά αργοψημένα στο φούρνο, με πατάτες φούρνου αρωματισμένες με δεντρολίβανο) , και  χοιρινό κότσι "αλά ρουμανικά" αργοψημένο, συνοδευόμενο με πολέντα , ξινό λάχανο, & καυτερή πιπεριά . Αξίζει βέβαια και η  πιατέλα των τυριών που περιλαμβάνει τυρί ωρίμανσης ,  κατσικίσιο , πρόβειο και  βουβαλίσιο τυρί . Όταν ολοκληρώσετε το γεύμα  σας επιβάλλεται να παραγγείλετε το παραδοσιακό ρουμάνικο γλυκό  Papanasi  που είναι  λουκουμάς γεμιστός με κρεμώδες τυρί , ξινή κρέμα & μαρμελάδα, ετοιμάζεται την ώρα της παραγγελίας ενώ η μερίδα περιλαμβάνει δυο τεμάχια.

TIP:   Διεύθυνση : Strada Stavropoleos 5, Bucuresti  , Τηλέφωνο: +40 726 282 373   Ανοιχτά   8:00π.μ-12:00πμ   
 
  
 


















Παρασκευή 19 Μαΐου 2017

Χανιά : Μαθήματα γευσιγνωσίας στα ….θρανία του «63ου Μεζεδοσχολείου» !!!



INFO : Το βίωσα κι αυτό στη ζωή μου ,τώρα στα γεράματα  βρέθηκα να κάθομαι  στα ……..θρανία του  «63ου Μεζεδοσχολείου» των Χανίων  για να πάρω τα πρώτα  μου γευστικά μαθήματα  γύρω από τη κρητική κουζίνα !!! Μου άρεσε πολύ το concept , μέσα σε ένα  νοσταλγικό περιβάλλον  σχολείου  με τον χαρακτηριστικό μαυροπίνακα, το αριθμητήριο και τη βιβλιοθήκη , ο επισκέπτης  μπορεί να απολαύσει  εξαιρετικούς μεζέδες  της Κρητικής γης αλλά και γενικότερα της μεσογειακής κουζίνας . Οι γευστικές αλχημείες στο «63ο Μεζεδοσχολείο»  θα κάνουν τους ουρανίσκους σας να παραληρούν από ικανοποίηση . Θα δοκιμάσετε  νοστιμιές  που θα σας ξετρελάνουν όπως το απάκι  με γραβιέρα και ντοματίνια , τυροκεφτέδες  , χοχλιούς μπουμπουριστούς με δενδρολίβανο και ξύδι, ρολάκια μελιτζάνας  με φέτα και ελιές , οφτή πατάτα  με σάλτσα γιαουρτιού  και απάκι  . Μου άρεσαν πάρα πολύ οι ευφάνταστοι  τίτλοι  των πιάτων με τα κρεατικά , δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε  το πιάτο του διευθυντή (χοιρινό με γιαούρτι, πίτα , κρεμμύδι, πάπρικα και ντομάτα) , του γυμναστή (χοιρινό με πιπεριές, κρέμα γάλακτος, και σάλτσα μόσχου) , του μαθητή (κοτόπουλο με πιπεριά , Φιλαδέλφεια τυρί και καπνιστό μπούκοβο) , της κοπάνας (καπνιστό λουκάνικο με μουστάρδα και μέλι). Κλείσαμε το γεύμα μας ιδανικά με δυο γλυκάκια δυναμίτες , σοκολατένιοι λουκουμάδες µε παγωτό και σφακιανή πίτα με μέλι .

TIP :  «63ο Μεζεδοσχολείον» - Χατζηµιχάλη Νταλιάνη 63, Παλιά Πόλη, Τηλ:  28213 05080










 

Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Μεζεδοπωλείο «Παραλιακόν» : Δοκιμάζουμε παέγια θαλασσινών με συνταγή Καταλονίας !!!



Η Παέγια  (Paella)  είναι ίσως το διασημότερο φαγητό της Ισπανίας  και οφείλει την  ύπαρξη της στους Μαυριτανούς  οι όποιοι όταν  την κατέλαβαν , σύστησαν το ρύζι στην Ιβηρική χερσόνησο . Στην ουσία λοιπόν πρόκειται για μια συνταγή με αραβικές καταβολές, αλλά υπάρχει και άλλη μια  εκδοχή που διατείνεται ότι η παέγια προέρχεται από την περιοχή της ανατολικής Ισπανίας  όπου υπάρχει μια μεγάλη λιμνοθάλασσα η Albufera στην οποία φυτρώνει εύκολα το ρύζι. Αυτή τη φορά ο Νίκος Χαραλαμπίδης chef  του μεζεδοπωλείου “Παραλιακόν”  μας έφτιαξε μια διαφορετική παέγια θαλασσινών  όπως  την μαγειρεύουν στη περιοχή της Καταλονίας . Πήρε το ιδανικό σκεύος γι’ αυτήν την περίσταση την  «παεγιέρα» (είναι το ισπανικό γουόκ κατάλληλο για να μαγειρέψετε την παέγια σας )  τοποθέτησε μέσα τα φρεσκότατα υλικά του γαρίδες , μύδια, φέτες καλαμαριού, όστρακα μαζί με πιπεριές πράσινες , φλωρίνης και τα μπαχαρικά  και δημιούργησε μια ονειρική παέγια γεμάτη ερεθιστικές υφές και απίθανα  χρώματα!!! Την σέρβιρε μέσα στο σκεύος της , τη τοποθέτησε το στο κέντρο του τραπεζιού να αναδείξει όλα τα πλούσια αρώματα της  και άφησε τον κάθε καλεσμένο να σερβιριστεί .   




Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Βόλος : Το τσιπουράδικο της Γιώτας στη συνοικία των Παλαιών



Info : Περπατώντας στη παραδοσιακή συνοικία των Παλαιών  θα διαπιστώσετε πόσο όμορφος ήταν ο Βόλος τις περασμένες δεκαετίες . Εδώ λοιπόν θα βρείτε gourmet εστιατόρια αλλά και παραδοσιακά  τσιπουράδικα , ένα από αυτά που αξίζει να επισκεφτείτε είναι το τσιπουράδικο της Γιώτας . Μπορεί να αποτελεί καινούργια άφιξη στον γευστικό χάρτη του Βόλου (από το 2011) αλλά σε αυτά τα έξη χρόνια παρουσίας του  κατάφερε να κερδίσει επάξια μια θέση  ανάμεσα στα καλύτερα τσιπουράδικα της πόλης .  Η Γιώτα κρατά με ευλάβεια την παράδοση στο κατάστημα της  φτιάχνοντας μαμαδίστικους μεζέδες με περισσή μαεστρία , νοστιμότατους χταποδοκεφτέδες , αφράτους μαραθοκεφτέδες , κολιτσιάνους τηγανητούς , ξεχωρίζει το γιαχνιστό τούτι φρούτι όλων των θαλασσινών με ξύσμα λεμονιού και η σπεσιαλιτέ της που είναι σουπιά στη σχάρα με το μελάνι της !!! Το εδεσματολόγιο της Γιώτας βέβαια δεν έχει τελειωμό , υπάρχουν και άλλοι απίθανοι μεζέδες για να συνοδέψετε το  τσίπουρο σας όπως  γυαλιστερές , αχινοί , αχιβάδες , αχνιστά πικάντικα μύδια, καραβίδες , θράψαλα  και σουπιές . Στην υγειά  σας !!!

TIP : Κροκίου 15,  Παλαιά Βόλου , Τηλ:  6947074830