Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024

Το παραδοσιακό εστιατόριο «Gostilna Sokol» στο κέντρο της Λιουμπλιάνας {The traditional restaurant "Gostilna Sokol" in the center of Ljubljana}

     Το «Gostilna Sokol» άνοιξε το 1870 βρίσκεται σε ένα παλιό αρχοντικό στο κέντρο της ζωντανής πρωτεύουσας της Σλοβενίας τη Λιουμπλιάνα και σερβίρει αυθεντική σλοβένικη κουζίνα, προβάλλοντας τις πλούσιες γαστρονομικές παραδόσεις της χώρας . Το εσωτερικό του εστιατορίου είναι διακοσμημένο με ρουστίκ έπιπλα και πίνακες ζωγραφικής του 19ου αιώνα, η ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι φιλόξενη και ζωντανή , ενώ το προσωπικό ντυμένο με τις εθνικές στολές προσφέρει τις υπηρεσίες του με μεγάλη προθυμία . Μιλώντας με τον σεφ στη κουζίνα μου ανέφερε πως το : «εστιατόριο υπερηφανεύεται για τη χρήση τοπικών υλικών υψηλής ποιότητας, διασφαλίζοντας  έτσι πως το κάθε πιάτο αντικατοπτρίζει την αυθεντικότητα της σλοβένικης μαγειρικής» . Οι σπεσιαλιτέ του εστιατορίου είναι η μανιταρόσουπα μέσα σε ένα στρογγυλό ψωμί ( μου θύμισε το αντίστοιχο πιάτο της Πολωνικής κουζίνας που ονομάζεται Bigos) , το νοστιμότατο εθνικό τους λουκάνικο Carniolan και η σπιτική βαρελίσια μπύρα. Βέβαια υπάρχουν και άλλα τυπικά πιάτα της Σλοβενίας στο μενού που αξίζουν της προσοχής μας , όπως  μοσχαρίσια σούπα με νούντλς, γκούλας αλλά Λιουμπλιάνα, kranjska klobasa (λουκάνικο χοιρινό και μπέικον), štruklji (με τυρί κότατζ, γέμιση καρύδι με φαγόπυρο) και τηγανίτες cottage cheese Ljubljana με εστραγκόν. Μετά από ένα κοπιαστικό περίπατο στα αξιοθέατα της Λιουμπλιάνας , αξίζει να χαλαρώστε σε αυτό το γοητευτικό εστιατόριο , να απολαύσετε το γεύμα σας και να ζήσετε τη ζεστασιά της σλοβένικης φιλοξενίας.

Info : οδός Ciril-Metodov trg 18 ,  Λιουμπλιάνα , τηλ: +386 (0)1 439 68 55 , e-mail : gostilnasokol@siol.net .

 

 

























Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024

Πήγαμε στις “Σεϋχέλλες” για «εξωτικό» ελληνικό φαγί στα καλύτερα του

  Οι “Μπαχάμες” που δώσαν τη θέση τους στις “Σεϋχέλλες” …… στην πλατεία Αυδή, στο Μεταξουργείο , παλαιότερα εδώ λειτουργούσε ένα παμπάλαιο καφενείο ενώ στα μέσα του 18ου αιώνα στέγασε τους στάβλους του Βασιλιά Όθωνα. Εάν νομίζετε ότι σας περιμένουν εξωτικές  γεύσεις θα απογοητευθείτε. Οι “Σεϋχέλλες” είναι ένα μοντέρνο μεζεδοπωλείο, ταβέρνα, γαστροκαφενείο, εστιατόριο , διαλέξτε όποιον τίτλο θέλετε. Αλλά ένα είναι σίγουρο: το ελληνικό φαγάκι είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εδώ στις “Σεϋχέλλες” με τους απαραίτητους νεωτερισμούς και την comfort φροντίδα που του δίνουν απλόχερα ο σεφ με την ομάδα του. Η μπάρα μπροστά στην ανοιχτή κουζίνα το σήμα κατατεθέν του μαγαζιού είναι κατειλημμένη από νέους ανθρώπους που απολαμβάνουν το φαγητό τους συνομιλώντας με τον σεφ και τους βοηθούς του. Πολλά τα πιάτα που έκαναν γνωστές τις «Σεϋχέλλες», το αγαπημένο όμως των θαμώνων παραμένουν οι ξακουστές παπαρδέλες με  καβουρμά και γαλοτύρι , ένα υπέροχο πιάτο που ξεχείλιζε γεύση και νοστιμιά. Τα μοσχαρίσια μάγουλα με ποντιακό κους κους είναι ψηλά στις επιλογές του κόσμου, μια και αγαπήθηκαν για την κρεάτινη τρυφεράδα τους. Τα γλυκόξινα χοιρινά μπριζολάκια με την λιμπιστική νοστιμιά τους πριν ψηθούν μαρινάρονται με συκόμελο και πιπέρι καγιέν. Οι τηγανιτές του πατάτες με την άγρια ρίγανη που τόσα θετικά σχόλια ακούσαμε ήταν sold out στο μενού!!! Και οι άκαρδοι μας παρέπεμψαν σε μια άλλη, μελλοντική μας έξοδο, για να μας τις προσφέρουν. Βεβαίως παραδέχομαι ότι παραγγείλαμε αργά(προσήλθαμε καθυστερημένοι- αλλά η πλατεία ήταν ακόμη τόσο ζωντανή, γεμάτη κόσμο), αλλά έτσι θα μας φέρναν πίσω, για να δοκιμάσουμε ένα τόσο απλό , αλλά και τόσο πολύπλοκο πιάτο: τις τηγανητές πατάτες. Στη κάβα θα βρείτε μία επιμελημένη λίστα με κρασιά του ελληνικού αμπελώνα και μια μεγάλη επιλογή σε αποστάγματα , όπως βιολογικό τσίπουρο, ρακή, ούζο, εμφιαλωμένα και παλαιωμένα τσίπουρα. Υπάρχουν όμως και επιλογές στο χύμα κρασί. Για δυο άτομα με κυρίως πιάτο, σαλάτα , ορεκτικό και χύμα κρασί δύσκολα θα ξεφύγετε από τα σαράντα ευρώ.

Info : Κεραμεικού 49, Πλατεία Αυδή , Μεταξουργείο, τηλ: 2111834789.