Info : Το «Bistro café Aparto» στη
παραλιακή ζώνη της Καβάλας είναι ένας χώρος μοναδικός που δημιουργήθηκε από το
κοινό όραμα, την έμπνευση και την επιμονή του ζεύγους Σάββα & Ερατώ
Λαζαρίδη και όλων των καταξιωμένων επαγγελματιών της περιοχής που εργάστηκαν
υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Χαράλαμπου Τσουρουκίδη . Διακοσμημένος με γούστο
και φινέτσα θα νιώσετε με όλες σας τις αισθήσεις την αίγλη
και την ιστορία της Καβάλας της μεγάλης
καπνούπολης του χθες.
History : «Bistro café Aparto» .…ένα όνομα με ιστορία . H καπνοβιομηχανία Turmac δημιουργήθηκε και
άκμασε στην Καβάλα -στην καρδιά της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, όπου από
τον 19ο αιώνα παράγονταν τα καλύτερα καπνά του κόσμου (μπασμάδες) - τη δεκαετία
του 1910 από το μεγιστάνα Kiazim Emin Bey. Την περίοδο 1925 – 1940 αναδείχτηκε
σε κορυφαία εταιρεία στον κόσμο. Η προώθηση των προϊόντων της βασίστηκε και στο
"μύθο" της γυναικείας απελευθέρωσης. Πριν από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο
το γυναικείο κάπνισμα σχετιζόταν με τα «χαλαρά ήθη» Στο πακέτο σιγαρέτων APARTO, η γυναίκα καπνίζει με αγγελικό βλέμμα κι απεικονίζεται κατάλευκη,
εξαιρετικά αγνή και “καθαρή” για αποφυγή κάθε συσχετισμού. Το πακέτο έγινε
ευρέως γνωστό ως “The Jean Harlow tin”, το κουτί δηλαδή της γνωστής
Χολυγουντιανής ηθοποιού, η οποία εικονίζεται σε αυτό. Βρήκε δε την τέλεια
έκφραση του στην δουλειά και τέχνη του κορυφαίου ζωγράφου A. Galib.
Tasting
notes : Το «Bistro café Aparto» διαθέτει την κουλτούρα ενός γαλλικού bistrot, το ύφος και την
αίγλη ενός vintage εστιατορίου .Το πρωί αξίζει
να απολαύσετε το πρωινό σας , το καφέ ή
το τσάι σας, με τη καλύτερη θέα της
πόλης . Εδώ θα βρείτε το υπέροχο και ποιοτικό Βρετανικό
τσάι Whittard του Chelsea , που χρονολογείται από το 1886 ,
είναι μια εταιρεία που μας εκπλήσσει με τα κλασικά αλλά και τα νέα της
προϊόντα. Τη θυμήθηκα λοιπόν πάλι εξαιτίας του «Bistro café Aparto» αλλά και γιατί πρόσφατα είδα τις χαριτωμένες συσκευασίες της να φιγουράρουν στα ράφια
του αγαπημένου μου παντοπωλείου «Box-gourmet» στο Βύρωνα της Αθήνας
. Αργά το μεσημέρι και
το βράδυ ο chef δημιουργεί εμπνευσμένα πιάτα από τη μεσογειακή κουζίνα αλλά και την ευρύτερη
ευρωπαϊκή . Το ένα νοστιμότερο από το
άλλο ……. φιλέτο κοτόπουλο σε
κρούστα αρωματικών φυτών-παρμεζάνας, ντίπ καυτερής πιπεριάς , πένες με καπνιστό σολομό και κρέμα
φρέσκου τυριού , μενταγιόν ψαρονέφρι σωτέ,
σάλτσα σινάπι-σκόρδο , ξετρελάθηκα
όμως με το Rib-Eye το καλύτερο φιλέτο μπριζόλας που υπάρχει και το οποίο συνοδεύει ο Δημήτρης με έναν απίθανο πουρέ καρότου !!!! Δεν θα ήθελα να πλατειάσω περισσότερο , κλείνοντας σας προτείνω
ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε τις εξαίσιες γεύσεις και τα αποστάγματα του «Bistro café
Aparto» .
TIPS
: From morning till night you can enjoy your breakfast, coffee or tea freshly
squeezed juices, snacks or try our suggestions in hot or cold dishes that we
are creating every day for you in a splendid place full of history and scenses
from Kavala of the past.