Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2023

ΚονΚαΣε : Σπουδαίες καλοφαγικές εμπειρίες στη πόλη της Κομοτηνής

Κατ’ αρχάς : Το εστιατόριο  «ΚονΚαΣε» αποτελεί τη νέα άφιξη στο γαστρονομικό χάρτη της Κομοτηνής , είναι ένας φωτεινός , καλοστημένος και  μοντέρνος χώρος στη καρδιά της πόλης . Ιδιοκτήτες του δυο νέοι άνθρωποι ο Παντελής Πηλικίδης και ο  chef  Αλέξανδρος Κυρτσαλίδης που σας υπόσχονται ξεχωριστές γεύσεις εμπνευσμένες  από την ελληνική κουζίνα και τη μεσογειακή διατροφή. Δοκιμάσαμε πιάτα διόλου συνηθισμένα  που υμνούν τις διαλεγμένες πρώτες ύλες της θρακικής γης αλλά και την μοναδικότητα της ελληνικής κουζίνας . Θα βρείτε όμως και συναρπαστικές προτάσεις κρεατοφαγίας που συνοδεύονται από ιδιαίτερες κοπές , όπως κόντρα μοσχαρίσια μπριζόλα από Black angus Αργεντινής , φιλέτο μοσχαρίσιο αλλά και picanha  Black angus . Ξεκινήσαμε με μια αποδομημένη σπανακοτυρόπιτα (σπανάκι, άνηθο , ξυνομυζήθρα και τραγανό φύλο) , είχε γευστικό ενδιαφέρον και την διέκρινε η αρμονία των υλικών της. Το μαλακό κατσικίσιο τυρί με τραγανή κρούστα και σπιτική μαρμελάδα από τοματίνια ήταν υπέρ του δέοντος απολαυστικό. Η συνέχεια περιείχε έναν «πειραγμένο» μουσακά αλλά φραντσέζα με μοσχάρι braise, εσπούμα μπεσαμέλ και τσιπς πατάτας , ένα πιάτο με φουλ νεωτερισμούς αλλά και μια γλυκύτητα στη γεύση. Οι σπουδαίες  καλοφαγικές εμπειρίες , συνεχίστηκαν με μια φινετσάτη χοιρινή πανσέτα με τραγανή κρούστα, μαγειρεμένη σε κενό αέρος , πατατούλες σπαστές , μανιτάρια και πουρέ από καραμελωμένα κρεμμύδια . Ολοκληρώσαμε με το κλασσικό «κλέφτικο» αρνάκι που μίλησε στη καρδιά μας , ο σεφ εκτέλεσε με επιτυχία την παραδοσιακή ελληνική συνταγή στην οποία το αρνί αρχικά μαρινάρεται από βραδύς σε ελαιόλαδο, σκόρδο, κρεμμύδι και λεμόνι και στη συνέχεια σιγοψήνετε κλεισμένο μέσα σε λαδόκολλα, για να κρατήσει στη σάρκα του όλες τις γεύσεις και τα ζουμιά του.

Μικρή και οργανωμένη η κάβα : του  εστιατορίου περιλαμβάνει κρασιά του Θρακιώτικου αμπελώνα και μια ανθολογία του ελληνικού . Στα αποστάγματα έχετε την ευκαιρία να επιλέξετε ανάμεσα σε ποιοτικές ετικέτες της Θράκης , της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας , θα βρείτε όμως και premium παλαιωμένα τσίπουρα Dark Cave , Manifesto  κα. 

Tips : Διεύθυνση: Νικ. Ζωΐδη 29, Κομοτηνή , Τηλ. κρατήσεων: 25310 32223, 6932 459 156.

 



















Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Παστουρμάδες και σουτζούκια στο μεζετζίδικο της «Βούκας»

Για μια μέρα η «Βούκα» έγινε ένα αυθεντικό μεζετζίδικο της Μικράς Ασίας , εκεί που οι πρόγονοι μας συνόδευαν τις ρακιές τους με εκλεκτούς καραμανλίδικους μεζέδες . Ήταν μια γευστική βραδιά αφιερωμένη στα βραβευμένα προϊόντα της οικογένειας Ατλαμάζογλου που όλα αυτά τα χρόνια φτιάχνει παστουρμά και σουτζούκια με την πατροπαράδοτη συνταγή των Καραμανλήδων . Ο παστουρμάς παρασκευάζεται από διαλεχτό μοσχαρίσιο κρέας πρώτης ποιότητας , έχει ισορροπημένη λιπαρότητα και δεν είναι πολύ αλμυρός . Το καραμανλίδικο σουτζούκι είναι νοστιμότατο , έχει ένα πιπεράτο τόνο και τρώγεται ωμό σαν απλό σαλάμι, ή ψημένο μαζί με αυγά . Οι αισθήσεις μας κατά τη διάρκεια της βραδιάς «πλημμύρισαν» με αυθεντικές γεύσεις , αρώματα και μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες    Ο Βενέτης Κυρλής και ο Πάνος Χατζησταματίου πήραν τα εξαιρετικά προϊόντα της οικογένειας Ατλαμάζογλου και επιμελήθηκαν ένα μενού που ισορρόπησε μεταξύ παράδοσης και νεωτερισμού *****  Το σουτζούκι , τροφαντό και σέρτικο τρώγεται και σκέτο, αλλά λιωμένο μέσα στο πεϊνιρλί μαζί με κασέρι και βούτυρο ήταν μια γευστική καλαισθησία *****  Η  ραπανοσαλάτα μας αιχμαλώτισε ευχάριστα με τις υφές και τα αρώματα της , ο  chef πρόσθεσε ψαρονέφρι , ρόκα, πορτοκάλι και μια βινεγκρέτ γλυκιάς μουστάρδας ***** 

Προσπάθησα ειλικρινά να παίξω φουλ άμυνα για να μην κατασπαράξω μονομιάς την εξαίσια πίτα Καισαρείας με παστουρμά, κασέρι, ντομάτα και πιπεριά *****  Οι χυλοπίτες  με τον χοιρινό παστουρμά , τη κρέμα καρμπονάρας , και το πεκορίνο μας προσέφεραν μια ξεχωριστή αιχμηρή νοστιμιά *****  Τέλος στο τραγανό αυγό ποσέ με πατάτες μπράβας , σάλτσα ατζίκα και πετμέζι , αναζήτησα τη γεύση του χοιρινού παστουρμά και δεν τη βρήκα , προφανώς εξαϋλώθηκε στο τηγάνι . Η πρόταση του sommelier για το μενού ήταν ένα διαχρονικό κρασί του Δραμινού αμπελώνα το  “Χ”  από το Κτήμα Οινογένεσις του Μπάκη Τσάλκου *****  Εν κατακλείδι η εκδήλωση ήταν επιτυχημένη , ο κόσμος τίμησε την οικογένεια Ατλαμάζογλου και στήριξε το μεζεδοπωλείο «Βούκα» που αποτελεί φάρο στη γαστρονομική σκηνή της Καβάλας  *****

Tips : Κάθε χρόνο τα  «Βραβεία Ποιότητας» του περιοδικού Γαστρονόμος της Καθημερινής απονέμονται σε Έλληνες παραγωγούς τροφίμων αλλά και εμπόρους, επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού κλάδου, μάγειρες και εστιάτορες  που ξεχωρίζουν για το ήθος και την ποιότητά τους. Φέτος η απονομή των  «15ων Βραβείων Ποιότητας» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στην εμβληματική και πλήρως ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο  της Θεσσαλονίκης , όπου τιμήθηκαν παραγωγοί και επιχειρήσεις Μικρασιατών από όλη την Ελλάδα , μεταξύ αυτών ήταν και το εργαστήριο premium αλλαντικών της Οικογένειας Ατλαμάζογλου που απέσπασε το Βραβείο Παραγωγής  ποιοτικών αλλαντικών.