Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Εστιατόριο "U Fukiera" : Υψηλές γαστρονομικές εμπειρίες στη πολωνική πρωτεύουσα βραβευμένες με αστέρι Michelin

INFO : “U Fukiera”  το πιο διάσημο και παλαιότερο εστιατόριο στην πόλη , με μια παράδοση που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα . Σήμερα υπό τη καθοδήγηση της «φωτισμένης» πολωνέζας masterchef  Μάγδας Γκέσλερ εξακολουθεί να γράφει ιστορία στον γαστρονομικό χάρτη της πρωτεύουσας . Το εσωτερικό του εστιατορίου είναι ένα έργο τέχνης, γεμάτο με πίνακες ζωγραφικής και αντίκες , είναι δύσκολο να μην αισθανθείτε μέρος της ιστορίας του όταν γευματίζετε εδώ. Το φαγητό εδώ είναι μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία στην καρδιά της παλιάς πόλης της Βαρσοβίας. Δικαίως κάθε χρόνο το εστιατόριο αποσπά την ανώτερη γαστρονομική διάκριση στο κόσμο το αστέρι Michelin

      FINE  DINING 

 

ΓΙΑ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ : Προτείνουμε  ρέγγα μια νοστιμότατη τοπική λιχουδιά που σερβίρετε με αρωματικό λάδι ή με ξινή κρέμα , μήλο και σαλάτα κρεμμυδιού  **** Πολωνικό ταρτάρ μοσχαρίσιου κρέατος με συνοδεία κρεμμυδιού  και κρόκο αυγού  ****  Τέλος σολομός tartare με σουσάμι, φρέσκια τριμμένη ρίζα χρένου και γκουακαμόλε ****

ΓΙΑ ΚΥΡΙΩΣ ΠΙΑΤΟ : Μοσχαρίσια μπριζόλα μαγειρεμένη με πολωνικό στιλ , συνοδεία αυγών ορτυκιού , πράσινης σαλάτας αγγουριού και κρεμώδους σάλτσας****   Κόντρα φιλέτο με σάλτσα κρασιού και άγριων μανιταριών, με συνοδεία dumplings πατάτας ****  Ψητός ώμος αρνιού με σάλτσα κόκκινου κρασιού, δεντρολίβανο και θυμάρι  **** Μοσχαρίσιο κρέας που σερβίρετε με σπιτικά ζυμαρικά και πράσα Σιλεσίας****

ΟΙ  ΣΑΛΑΤΕΣ : Σας προτείνουμε τρεις σαλάτες υπερπαραγωγή με πρώτη και καλύτερη την σαλάτα Προβηγκίας με ντομάτα , δεντρολίβανο και κατσικίσιο τυρί με μέλι ****  Τη σαλάτα του Καίσαρα με παρμεζάνα , κοτόπουλο ή γαρίδες ****  Και τον «πράσινο κήπο» με μαρούλι, αβοκάντο, σπανάκι, μανιτάρια, ρόκα , τραγανό μπέικον και παρμεζάνα****

Η ΛΙΣΤΑ ΚΡΑΣΙΩΝ : Είναι πληθωρική και πλήρως ενημερωμένη , εκτός από τους τοπικούς οίνους τη λίστα διανθίζουν κρασιά του Γαλλικού, Ιταλικού, Γερμανικού, Αυστριακού, Ισπανικού και Αμερικανικού αμπελώνα. 

TIPS : «U Fukiera» Rynek Starego Miasta 27 , Παλιά Πόλη , Βαρσοβία ,Πολωνία Ανοιχτά : 12:00-24:00. Σαβ, Κυρ 10:00-24:00. Την άνοιξη και το καλοκαίρι ανοίγει ο πανέμορφος κήπος και το ατμοσφαιρικό αίθριο του «U Fukiera» . Οι χώροι του εστιατορίου να σημειώσουμε πως δεν είναι κατάλληλοι για άτομα με ειδικές ανάγκες ενώ δεν διαθέτει δικό του χώρο στάθμευσης.

 









 

Βαρσοβία : "U Fukiera" ένα εστιατόριο με ιστορία και βραβευμένο με αστέρι Michelin

Η  ΙΣΤΟΡΙΑ :  αυτού του μοναδικού χώρου στη Βαρσοβία  ανάγεται στις αρχές του δέκατου έκτου αιώνα!!! Ο διάσημος έμπορος κρασιού Grzegorz Korab , έχτισε ένα αρχοντικό στην πλατεία της αγοράς της πολωνικής πρωτεύουσας και άνοιξε ένα κατάστημα κρασιών στα κελάρια του. Στις αρχές του 18ου αιώνα η οικογένεια Fukier ήταν ανάμεσα στους ιδιοκτήτες αυτού του χώρου και είχε στη κατοχή της τα παλαιότερα και τα καλύτερα κρασιά στη χώρα μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα όταν  οι ναζί κατακτητές δέσμευσαν όλες τις φιάλες από το κελάρι της οικογένειας  . Σήμερα, το "U Fukiera" είναι το μοναδικό ιστορικό εστιατόριο στη Βαρσοβία που διατηρεί, χωρίς συμβιβασμό όλες τις παραδόσεις της χώρας που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. 

Το εστιατόριο βρίσκεται σ’ ένα  ξεχωριστό μέρος στην καρδιά της γραφικής Παλιάς Πόλης της Βαρσοβίας , στεγάζεται στην ιστορική πολυκατοικία της οικογένειας Fukier (ηλικίας 500 ετών) με δύο τραπεζαρίες στο ισόγειο με συνολικά 90 θέσεις, ένα δωμάτιο στο υπόγειο με 24 θέσεις και δύο VIP δωμάτια για συνολικά 40 άτομα. Το «U Fukiera» μαγεύει με τον αρμονικό συνδυασμό γεύσεων , αρωμάτων, χρωμάτων και ήχων - όλα σε ένα εκλεπτυσμένο εσωτερικό χώρο που είναι ένα έργο τέχνης . Γεμάτος με πίνακες ζωγραφικής , ασημικά , αντίκες ,συνθέσεις λουλουδιών και χαμηλούς φωτισμούς από κεριά , είναι δύσκολο να μην αισθανθείτε μέρος της ιστορίας του όταν γευματίζετε εδώ. Το μυστικό των πιάτων που σερβίρονται  στο «U Fukiera» είναι η σχολαστικότητα για την ποιότητα , η εξεύρεση αρίστων πρώτων υλών και οι μοναδικές συνταγές που εκτελούνται από τον chef . Δικαίως κάθε χρόνο αποσπά την ανώτερη γαστρονομική διάκριση στο κόσμο το αστέρι Michelin .

 

 ΔΙΑΣΗΜΟΙ  ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ : Ανάμεσα στους  επισκέπτες του εστιατορίου συγκαταλέγονται  κορυφαίοι πολιτικοί , αριστοκράτες, καλλιτέχνες και δημοσιογράφοι . Ο κοινός παρονομαστής για όλους αυτούς ήταν η επιθυμία τους να γνωρίσουν σε βάθος την πολωνική κουζίνα με τις γεύσεις  και τα αρώματα της . Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η Βρεττανή πριγκίπισσα Anne Mountbatten-Windsor που επέλεξε το ψητό μοσχάρι σε βούτυρο και λευκό κρασί σερβιρισμένο με μους σπαραγγιού, η βασίλισσα της Δανίας Margrethe II που μαγεύτηκε από τη γεύση και το άρωμα των πολωνικών μανιταριών Boletus (porcini). Το 1995 ο ισραηλινός πρωθυπουργός  Yitzhak Rabin εντυπωσιάστηκε με την γεύση των αγγουριών τουρσί με πολωνικό χρένο . Ο σκηνοθέτης Roman Polanski χαίρεται κάθε φορά που θα δοκιμάσει το μπόρς του Fukier , ενώ η Claudia Schiffer προτιμά την πολωνική ρέγκα που σερβίρετε εδώ. Στα τραπέζια του «U Fukiera» έχουν καθίσει κατά καιρούς  ο Χαβιέ Σολάνα , ο υπουργός εξωτερικών Χένρυ Κίσσιγκερ ,η Γαλλίδα ηθοποιός Κατρίν Ντενέβ και η Ναόμι Κάμπελ .