☛ Εδώ θα ήθελα να σημειώσω πως ο Δημήτρης Χαρίσκος ήταν ένας από τους πρώτους Έλληνες αποσταγματοποιούς που κατάφερε να φτιάξει ελληνικό Gin από ελληνικότατο άγριο άρκευθο που βρήκε στην ελληνική φύση . Το ονόμασε « Dry River » και κυκλοφορεί εδώ και λίγο καιρό στην αγορά σε μια κομψή μαύρη φιάλη . Οι πρώτες ύλες για την παρασκευή του αλκοολούχου ποτού είναι δέκα είδη άγριων βοτάνων τα όποια συλλέγονται από τα βουνά της Δράμας , ανάμεσα στα οποία κυρίαρχη θέση κατέχει ο άρκευθος που ξεχωρίζει για την γλυκόπικρη γεύση και το ευχάριστο πικάντικο άρωμα του και ο κόλιανδρος . Μ’ αυτές τις πρώτες ύλες στη διάθεση του και την εμπειρία του ως χημικός , φωτιά στη καρδιά και μια θάλασσα στο μυαλό, ο Δημήτρης Χαρίσκος σαλπάρει για το ταξίδι …. στην ανάπτυξη νέων αποσταγμάτων.
Dry River : ένα premium Gin
☛ Αφού ζυμωθούν τα βότανα με την αιθυλική αλκοόλη στη συνέχεια αποστάζονται στον ειδικό αποστακτήρα . Θα παραμείνουν για 3 μήνες στις δεξαμενές για να αναδείξουν τα πλούσια αρώματα τους και μετά θα ακολουθήσει η εμφιάλωση τους . Όταν δοκιμάσετε το « Dry River » του Δημήτρη Χαρίσκου θα ξαφνιαστείτε ευχάριστα , μοναδική φινέτσα και στρογγυλάδα, αλλά και πλούσια αρώματα κάνουν το ποτό να ξεχωρίζει . Σίγουρα θα γίνει το απαραίτητο συνοδευτικό σας για όλη τη περίοδο του καλοκαιριού . Εξάλλου αν ανατρέξουμε ιστορικά μερικές δεκαετίες πίσω θα διαπιστώσουμε πως ο Τενεσί Ουίλιαμς, ο Ουίνστον Τσώρτσιλ , ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ και ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ δεν πήγαιναν πουθενά χωρίς το τζιν τους !!!
Η ιστορία του Gin
☛ Το Gin είναι ένα αλκοολούχο ποτό με μεγάλη ιστορία εδώ και αρκετούς αιώνες . Η προέλευσή του χρονολογείται από τον Μεσαίωνα, όπου χρησιμοποιούταν ως φυτικό φάρμακο. Πιστεύεται ότι ξεκίνησε να παράγεται τον 17ο αιώνα, στην Ολλανδία. Ο Βασιλιάς Γουίλιαμ Γ ! που έγινε βασιλιάς της Αγγλίας το 1689, ενθάρρυνε την κατανάλωση τζιν. Στην πραγματικότητα όμως ο Ολλανδός γιατρός Franciscus Sylvius παρασκεύασε το πρώτο μπράντι από άρκευθο το 1572. Ο καρπός αυτός χρησιμοποιούνταν παλιότερα σαν φάρμακο για το στομάχι και κατά της πανώλης. Σύμφωνα με καταγεγραμμένες μαρτυρίες ο Σίλβιους , θέλοντας να διατηρήσει τα κεδρόμηλα (άρκευθο), που χρησιμοποιούσε για φαρμακευτικούς σκοπούς, τα έβαζε σε ουδέτερο οινόπνευμα. Λίγο αργότερα δημιουργήθηκε το πρώτο αποστακτήριο από τον Lucas Bolls και η αρχή για την παραγωγή του τζιν είχε γίνει. Η λέξη τζιν ελήφθη από τη γαλλική λέξη genievre και την ολλανδική jever, και οι δύο σημαίνουν άρκευθος, το φυτό που χρησιμοποιούσαν οι οινοπνευματοποιοί της εποχής για να φτιάξουν φάρμακα. Σήμερα οι καρποί του άρκευθου εξακολουθούν να αποτελούν το κύριο συστατικό του τζιν, σύμφωνα πλέον και με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η πρώτη ύλη για την παρασκευή του gin είναι ο άγριος άρκευθος από την κοιλάδα
του Ξηροποτάμου Δράμας , ξεχωρίζει για
το πικρόλεπτο άρωμα του και την γλυκόπικρη γεύση του. |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου