H παλαμίδα (palamut στα τουρκικά) είναι
ένα ψάρι που αφθονεί στη Κωνσταντινούπολη και αρκετά φθηνό αφού το ένα κιλό
κοστίζει γύρω στα 5 ευρώ. Όταν θα
φτάσετε στο Eminönü κοντά στη γέφυρα του Γαλατά , αξίζει ο
κόπος να κάνετε μια στάση για να δοκιμάσετε
το παραδοσιακό έδεσμα της Πόλης
…… Balik Ekmek (Μπαλίκ εκμέκ
σημαίνει σάντουιτς με ψάρι ) . Ειδικά εξοπλισμένα με ψησταριές
καΐκια βρίσκονται δεμένα στις προκυμαίες του Εμίνονου και ψήνουν
ασταμάτητα παλαμίδες . Στη συνέχεια βάζουν το ψάρι μέσα σε μια
αφράτη φρατζόλα με ντομάτα , αρκετές ροδέλες κρεμμυδιού και μαρούλι
. Η τιμή του σάντουιτς δεν ξεπερνά τις 4 τουρκικές λίρες ( 2 ευρώ
περίπου) . Συμπληρωματικά θα σας προτείναμε
να συνοδέψετε το σάντουιτς με ένα ποτήρι τουρσί λαχανικών (semizotu) που ξεχωρίζει με
το έντονο κόκκινο χρώμα του αφού η σαλαμούρα περιέχει αραιωμένη πάπρικα . Οι υπαίθριοι αραμπατζήδες με τα καροτσάκια
τους που τα πωλούν βρίσκονται δίπλα στα καΐκια και η τιμή του δεν
ξεπερνά τις δυο τουρκικές λίρες .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου