ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ : τζιέρι το [dziéri] & τζιγέρι το [dzijéri] τα σπλάχνα, τα εντόσθια, από το σφάγιο.
Info : Το τζιέρι λοιπόν είναι το συκώτι του ζώου και στο πληθυντικό αριθμό τα τζιέρια υποδηλώνουν τα σπλάχνα, τα εντόσθια του σφάγιου. Στην Αδριανούπολη λοιπόν το τζιέρι θεωρείται περιζήτητος μεζές , και τα τζιερτζίδικα είναι διάσπαρτα σε όλη τη πόλη. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως η πόλη είναι ένα τεράστιο τηγάνι και ροδοκοκκινίζει τα περίφημα τζιέρια . Η συνταγή πάντως είναι μία κι ακολουθείται ευλαβικά απ’ όλους : καθαρίζουν το συκωτι τελείως από φλέβες , αίμα και τέντονες (αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή εκεί δημιουργείται η διαφορά) , το αλευρώνουν ελαφρά και το τηγανίζουν για λίγο, σε μπόλικο καυτό σπορέλαιο . Συκωτάκια μοσχαρίσια λοιπόν τηγανιτά , τηγανητές καυτερές πιπεριές , σαλάτα με καυτερή πιπεριά και ένα αριάνι είναι το μενού των μαγαζιών αυτών , δεν θα σας κοστίσει περισσότερο από 7-8 ευρώ το άτομο. Καλή σας όρεξη !!!
Info : Το τζιέρι λοιπόν είναι το συκώτι του ζώου και στο πληθυντικό αριθμό τα τζιέρια υποδηλώνουν τα σπλάχνα, τα εντόσθια του σφάγιου. Στην Αδριανούπολη λοιπόν το τζιέρι θεωρείται περιζήτητος μεζές , και τα τζιερτζίδικα είναι διάσπαρτα σε όλη τη πόλη. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως η πόλη είναι ένα τεράστιο τηγάνι και ροδοκοκκινίζει τα περίφημα τζιέρια . Η συνταγή πάντως είναι μία κι ακολουθείται ευλαβικά απ’ όλους : καθαρίζουν το συκωτι τελείως από φλέβες , αίμα και τέντονες (αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή εκεί δημιουργείται η διαφορά) , το αλευρώνουν ελαφρά και το τηγανίζουν για λίγο, σε μπόλικο καυτό σπορέλαιο . Συκωτάκια μοσχαρίσια λοιπόν τηγανιτά , τηγανητές καυτερές πιπεριές , σαλάτα με καυτερή πιπεριά και ένα αριάνι είναι το μενού των μαγαζιών αυτών , δεν θα σας κοστίσει περισσότερο από 7-8 ευρώ το άτομο. Καλή σας όρεξη !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου