Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Πήγαμε για τζιέρι στην Ανδριανούπολη (Edirne)

ΕΤΥΜΟΛΟΓΙΑ : τζιέρι το [dziéri]  & τζιγέρι το [dzijéri]  τα σπλάχνα, τα εντόσθια, από το σφάγιο.



Info :   Το τζιέρι λοιπόν είναι το συκώτι του ζώου  και στο  πληθυντικό αριθμό τα τζιέρια υποδηλώνουν τα σπλάχνα, τα εντόσθια  του σφάγιου. Στην Αδριανούπολη λοιπόν το τζιέρι θεωρείται περιζήτητος μεζές ,  και τα τζιερτζίδικα είναι διάσπαρτα σε όλη τη πόλη. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως η πόλη είναι ένα τεράστιο τηγάνι και ροδοκοκκινίζει τα περίφημα τζιέρια .   Η συνταγή πάντως είναι μία κι ακολουθείται ευλαβικά απ’ όλους : καθαρίζουν το συκωτι τελείως από φλέβες , αίμα και τέντονες (αυτό είναι πολύ σημαντικό επειδή εκεί δημιουργείται η διαφορά) , το αλευρώνουν  ελαφρά και το  τηγανίζουν  για λίγο, σε μπόλικο καυτό  σπορέλαιο . Συκωτάκια μοσχαρίσια λοιπόν τηγανιτά , τηγανητές καυτερές πιπεριές ,  σαλάτα με καυτερή πιπεριά και ένα αριάνι  είναι  το μενού των μαγαζιών αυτών , δεν θα σας κοστίσει περισσότερο από 7-8 ευρώ το άτομο. Καλή σας όρεξη !!!
 










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου