Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2019

Οι μπύρες της Ρουμανίας (The Beers of Romania)


Δεν υπάρχει καλύτερη συντροφιά για τους Ρουμάνους όταν τρώνε τα νόστιμα mititei (κεφτεδάκια) και τα πικάντικα τοπικά λουκάνικα από το να πιούν μία παγωμένη μπύρα. Οι Βαλκάνιοι γείτονες μας δεν ξεδιψούν πια με τις ελληνικές μπύρες αφού τα στοιχεία δείχνουν μείωση των πωλήσεων , η παραγωγή μπύρας στη Ρουμανία καλύπτει το 97% της συνολικής κατανάλωσης , ενώ το 3% της κατανάλωσης προέρχεται από εισαγωγές. Οι πρώτες ύλες που απαιτούνται για την παραγωγή της μπύρας, προέρχονται κι αυτές από την εγχώρια παραγωγή σε ποσοστό 70% . Η "Ursus" είναι ο «βασιλιάς της μπύρας στη Ρουμανία» μια και ο ένας στους τρεις Ρουμάνους την προτιμάει . Το ζυθοποιείο "Ursus"  που είναι το μεγαλύτερο στη χώρα  παρασκευάζει τη μπύρα για πάνω από έναν αιώνα στην πόλη Cluj-Napoca . Αν παραγγείλετε μια μπύρα στη Ρουμανία είναι πιθανό να σας φέρουν μια "Ursus" στο ποτήρι , στην απλή ή Premium εκδοχή , και οι δύο είναι ποιοτικές και περιέχουν  περίπου 5% αλκοόλ. Η άλλη μπύρα που δοκίμασα ονομάζεται «Ciucas» και  ζυμώνεται στη όμορφη πόλη του Brasov από τον 18ο αιώνα , το όνομα της προέρχεται από το ομώνυμο βουνό όπου πηγάζει το νερό που χρησιμοποιείται για τη ζύμωση της .Τα συστατικά της ξεκάθαρα , ψημένη βύνη , αρωματισμένος λυκίσκος και το καθάριο νερό της πηγής του όρους Ciucas .Έχει ένα βαθύ χαλκώδες χρώμα , πλούσια γεύση και υψηλό ποσοστό αλκοόλ . Θα ήθελα να κάνω και μια ιδιαίτερη αναφορά σ’ ένα ανεξάρτητο ρουμάνικο μικροζυθοποιείο που βγάζει μια νόστιμη και απαστερείωτη μπύρα την Zăganu , εμφιαλώνεται στο χέρι μια και η παραγωγή της είναι μικρή. Μπορείτε να δοκιμάσετε τις μπύρες Zăganu στο ρουμανικό μπαρ Craft Beer Bar στο Βουκουρέστι , οι συνταγές που κυκλοφορούν είναι μια Pale lager , μια κόκκινη  red ale με φρουτώδεις και πικάντικες νότες , μια σκούρη dark  και μια  India Pale Ale με έντονη πικρή γεύση  . Cheers !!!







 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου