Welcome  to  my  blog
“ Η κοιλιά προηγείται της ψυχής”
George Orwell (1903-1950)

Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2019

Ramen (ράμεν) : Ο γιαπωνέζικος ζωμός δια χειρός Πάνου Χατζησταματίου

To Ramen γεννήθηκε όταν τα κινέζικα noodles έφτασαν στην Ιαπωνία και εκεί αφομοιώθηκαν με τα υπόλοιπα υλικά της ιαπωνικής κουζίνας , βέβαια κάθε περιοχή στην χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου έχει το δικό της τοπικό στυλ ramen που αντανακλά το κλίμα, το περιβάλλον και την κουζίνα της περιοχής. Με την πάροδο του χρόνου αυτό το υπέροχο πιάτο έχει πλέον διασχίσει όλες τις μακρινές θάλασσες και έγινε ένα δημοφιλές πιάτο σε όλο τον κόσμο. Το ramen που μας ετοίμασε ο Πάνος Χατζησταματίου chef του («Scenario wine espresso culture» στη Κομοτηνή) ήταν ένα απόλυτα ισορροπημένο γεύμα με τέλεια υφή και απίστευτα αρώματα. Συνδύαζε έναν πλούσιο ζωμό με φιλέτο τόνου , λαχταριστά noodles, σος σόγιας αλλά και μια μεγάλη ποικιλία από γευστικά toppings και αρωματικά καρυκεύματα.
 

Η ιστορία του :  Η βιβλιογραφία αναφέρει ότι στα τέλη του 19ου αιώνα, οι Κινέζοι έμποροι έφεραν στο λιμάνι της Γιοκοχάμα τα νούντλς και η πρώτη εκδοχή του πιάτου ονομαζόταν «σίνα σόμπα» (κινέζικα νούντλς) . Το πιάτο απογειώθηκε πραγματικά όταν οι στρατιώτες επέστρεψαν από τον δεύτερο σινοϊαπωνικό πόλεμο, με τους βετεράνους να δείχνουν μια ιδιαίτερη προτίμηση στα κινέζικα πιάτα και έτσι τα καταστήματα άρχισαν να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια . Με την πάροδο των ετών, το ράμεν ξέφυγε από τις ρίζες του με την προσθήκη ιαπωνικών λαχανικών και καρυκευμάτων.

Τι είναι το ράμεν :   Ένα πλήρες, λαχταριστό, comfort γεύμα μέσα σε ένα μπολ , πλούσιος ζωμός που μαγειρεύεται για ώρες,  φρέσκα σταρένια νούντλς , ιδιαίτερα καρυκεύματα, φέτες τρυφερού ποσαρισμένου κρέατος και μελάτα αυγά.

 
 
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου