Info : Το τουλουμοτύρι
είναι ένα νόστιμο και πικάντικο τυροκομικό προϊόν που δεν το βρίσκεις εύκολα
παρά μόνο στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και ιδιαίτερα στο νησί της Μυτιλήνης .
Το όνομα του προέρχεται από την τουρκική λέξη Tulum που σημαίνει δέρμα (
τα τουλούμια τα κατασκεύαζαν για τη μεταφορά και τη φύλαξη ελαιόλαδου ή
κρασιού, και για την παρασκευή του τουλουμίσιου τυριού ) και την ελληνική
λέξη τυρί γιατί ωριμάζει και διατηρείται μέσα σε ασκούς από δέρματα ζώων. Είναι
τυρί με κοκκώδη υφή, υπόλευκο χρώμα έως κιτρινωπό, ελαφρά όξινη και πικάντικη
γεύση.
H παρασκευή του :
Κομμάτια φέτας ανακατεύονται με γάλα και κλείνονται στον ασκό. Το τουλουμοτύρι
φτιάχνεται το Μάιο, που υπάρχει άφθονο γάλα, και ωριμάζει σε δροσερό μέρος για
3 έως 4
μήνες.
Τουλουμοτύρι από το Λισβόρι : Δοκίμασα τουλουμοτύρι στο πανηγύρι της Αγιάσου και ήταν του παραγωγού Παναγιώτη Χαδεμένου από το γειτονικό Λισβόρι . Το χωριό αυτό είναι ξακουστό για την παραγωγή γλυκάνισου και για τα ιαματικά λουτρά που διαθέτει , υπάρχουν όμως και δυο-τρεις μικροί τυροκόμοι που εκτός από καταπληκτικά λαδοτύρια φτιάχνουν και παραδοσιακό τουλουμοτύρι , ένας από αυτούς είναι και ο Παναγιώτης Χαδεμένος από τους τελευταίους «τουλουμτζήδες» της Μυτιλήνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου