Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Χοχλιοί "μπουμπουριστοί" στο «Κουζουλό» της Κομοτηνής

    Τα σαλιγκάρια ή χοχλιοί όπως τα λένε στη Κρήτη είναι μια λιχουδιά μοναδική.  Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας δεν τα βάζουν στο στόμα τους , εδώ στη Καβάλα τα πουλάνε στο λαϊκή αγορά και κάποιοι γενναίοι τα μαγειρεύουν και τα τρώνε , στη Κρήτη όμως  τα λατρεύουν και τα τιμούν ιδιαιτέρως . Προσωπικά  μου αρέσουν οι χοχλιοί , την άνοιξη μάλιστα που υπάρχουν σε αφθονία  τους μαγειρεύω και στο σπίτι με σπανάκι ή με πλιγούρι .  Τα σαλιγκάρια  είναι μια από τις αρχαιότερες γνωστές τροφές του ανθρώπου (ήδη από την 11η χιλιετία π.Χ.)  οι Αρχαίοι  Έλληνες τα επέλεγαν στη καθημερινή τους διατροφή γιατί τα θεωρούσαν υγιεινή τροφή . Οι  χοχλιοί όμως αποτελούν ένα θαυμάσιο ρακομεζέ στη Κρήτη , ιδιαίτερα οι αποκαλούμενοι "μπουμπουριστοί" , δηλαδή αυτοί που μαγειρεύονται σύμφωνα με το κρητικό λεξιλόγιο "αμπούμπουρα" (με το άνοιγμα του κελύφους τους   προς τα κάτω). Στη περιοχή μας υπάρχει μια εκδοχή να βρείτε σαλιγκάρια μαγειρευτά  μόνο στη ταβέρνα του Βασίλη Ελευθεριάδη  στο Βουνοχώρι  της Καβάλας  , τα μαγειρεύει μάλιστα ο ίδιος και πολύ επιτυχημένα . Τους καλύτερους  όμως μπουμπουριστούς  χοχλιούς  θα τους  γευτείτε στο μεζεδοπωλείο «Κουζουλό» στη Κομοτηνή , ένα γρήγορο τσιτσίρισμα σε καυτό ελαιόλαδο, ξίδι, και κρεμμυδάκι  και  το πιάτο είναι έτοιμο , έρχεται ολοταχώς στο τραπέζι  σας  για να συνοδέψετε τη ρακή σας .

 


   

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου