Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Χίος : Τα παραδοσιακά χερίσια μακαρόνια

Οι νοικοκυρές  στο νησί της Χίου  συνεχίζουν μέχρι σήμερα να φτιάχνουν τα παραδοσιακά  χερίσια μακαρόνια (με τη μέθοδο του σπαρτού) . Αφού πρώτα φτιάξουν τη ζύμη προσθέτοντας στο αλεύρι λάδι και αλάτι , τη ζυμώνουν πολύ καλά για δυο περίπου ώρες . Στη συνέχεια κόβουν την ζύμη σε μικρά κομματάκια και τα τοποθετούν  επάνω σε μια ξύλινη βάση αφού προηγουμένως την έχουν πασπαλίσει με αλεύρι για να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Παίρνουν ένα μικρό κομμάτι ζύμης στο χέρι και το ανοίγουν με ένα κλαδάκι σπαρτού τρίβοντας με τις παλάμες τους , η ζύμη τυλίγεται γύρω από αυτό μέχρι να μακρύνει και να πάρει το σχήμα μακαρονιού. Στο τέλος αφαιρούν το σπαρτό και μένει το τρυπητό μακαρόνι. Τα απλώνουν στον ήλιο για να στεγνώσουν και όταν είναι έτοιμα τα μαγειρεύουν με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και τριμμένο ξερομύζηθρο ή με κοκκινιστό πετεινό .  Μπορείτε να τα βρείτε όμως και στις ταβέρνες του νησιού όπως στο "Χότζα" του κ Γιάννη Λινού στη χώρα της Χίου , στον "Πύργο" του κ Δέλιου στα Αυγώνυμα , στο «Μάκελο» του κ Γεωργούλη και στον " Καφενέ του Γιώργη" στο χωριό Πυτιούς της Βόρειας Χίου. 



Η  κ Δέλιου φτιάχνει χερίσια μακαρόνια
       










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου