Η Ισπανία
είναι μια χώρα με τεράστια έκταση, και με μεγάλη παράδοση στο πολιτισμό αλλά
και με πολλές επιρροές από άλλους πολιτισμούς , δεν θα μπορούσε βέβαια να μην
έχει και πλούσια γαστρονομία. Τα βασικά υλικά της ισπανικής κουζίνας είναι: τα
ψάρια με κυρίαρχο τον μπακαλιάρο και όλα τα είδη των θαλασσινών, το ελαιόλαδο,
οι ελιές, το σκόρδο, οι πράσινες και οι καυτερές κόκκινες πιπεριές, το σαφράν,
οι ντομάτες, τα χοιρινά λουκάνικα και το χαμόν (που μοιάζει με το προσούτο) .
Όταν αναφερόμαστε στην κουζίνα της Ισπανίας, το μυαλό μας πάει κυρίως στα tapas, κάτι υπέροχες λιχουδιές
που σερβίρονται σε μικρές μερίδες αλλά και σε πιάτα με κρέας ή θαλασσινά και πολλή
ντομάτα, πιπεριές και σκόρδο. Είναι ζεστά ή κρύα ορεκτικά και συνοδεύονται
απαραίτητα με ελιές, ζεστό ψωμί (για τις σάλτσες) και φυσικά με κρασί λευκό ή
κόκκινο και κυρίως με το διάσημο ισπανικό κρασί σέρυ , εμείς επιλέξαμε το λευκό
σέρυ «Tio Pepe» που παρασκευάζει από το 1835 μια από τις παλαιότερες οινοποιίες της Ιβηρικής χερσονήσου αυτή του Gonzales Byass . Επειδή είμαι
λάτρης των πικάντικων γεύσεων μου άρεσε πολύ και το ξεχώρισα ,
αναφέρομαι στο τσορίθο (chorizo) ένα εξαιρετικό ανδαλουσιανό σαλάμι με
κόκκινη καυτερή πιπεριά. Στο κυρίως μενού δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε την παέλια
που είναι η απάντηση των Ισπανών στο αντίστοιχο ριζότο των Ιταλών και περιέχει ευωδιαστά
κομμάτια μοσχαριού σε πλήρη γευστική αρμονία με θαλασσινά , από τις
αμέτρητες γεύσεις παέλιας που υπάρχουν ξεχωρίσαμε μόνο δυο την Paella Mexicana (χοιρινό, τσίλι, λουκάνικο, κοτόπουλο), και την Paella Fideua(με μύδια,
γαρίδες, πιπεριές και αρακά. ). Όσο για το κρέας, πολύ δημοφιλές είναι το κουνέλι και το αρνάκι. Μάλιστα
στη Καταλονία το κουνέλι το μαγειρεύουν στο φούρνο με μια
σάλτσα σοκολάτας (;) δεν επιχείρησα να το δοκιμάσω γιατί δεν μου
αρέσει γενικά το κουνέλι .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου