Τα νοστιμότερα πεϊνιρλί στη Κωνσταντινούπολη τα φτιάχνουν οι Πόντιοι που ήρθαν στη Πόλη από την Τραπεζούντα και τη Σαμψούντα , αξίζει ο κόπος να ψάξετε
να βρείτε τα εστιατόρια τους που είναι διάσπαρτα στη Βασιλεύουσα για να δοκιμάσετε αυτό το λιγουρευτό έδεσμα . Η ονομασία του προέρχεται
από την τουρκική λέξη peynirli που σημαίνει “με τυρί” . Στη Τουρκία το πεϊνιρλί είναι μόνο ένα από
τα πολλά είδη πιντέ (pide) που φτιάχνουν με διαφορετικά υλικά όπως κιμά, καβουρμά, παστουρμά,
μανιτάρια, κοτόπουλο, πιπεριές και
μανιτάρια . Τα πεϊνιρλί που βλέπεται στις φωτογραφίες
είναι ποντιακής παρασκευής πολύ μεγαλύτερα από αυτά που έχουμε συνηθίσει να τρώμε εδω στην Ελλάδα , θυμάμαι χαρακτηριστικά πως το κασέρι τσιτσίριζε ακόμη όταν μας τα σέρβιραν ενώ το φρέσκο βούτυρο που είχαν ρίξει από πάνω ανέδυε τα πλούσια αρώματα του και έλιωνε αργά-αργά
στη ξεροψημένη ζύμη .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου