Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Ξηροπόταμος-Δράμας : Δοκιμάζουμε το τσίπουρο Μάνγκους του Δημήτρη Χαρίσκου



  Ο  Δημήτρης  Χαρίσκος μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στο Χημικό Θεσσαλονίκης  αποφάσισε να ασχοληθεί με τη παραγωγή αποσταγμάτων δημιουργώντας  το δικό του αποστακτήριο το 2014 στον Ξηροποτάμο της Δράμας. Προμηθεύτηκε τον πιο δοκιμασμένο, και καινοτόμο εξοπλισμό που ήταν διαθέσιμος στην Ευρωπαϊκή αγορά  και ξεκίνησε το ταξίδι …. στην ανάπτυξη νέων αποσταγμάτων πειραματιζόμενος πάνω σε νέες  τεχνικές απόσταξης και επεξεργασίας. Οι πρώτες αποστάξεις που έγιναν  έδωσαν το τσίπουρο Μάνγκους (χωρίς γλυκάνισο)  από σοβινιόν μπλάνκ, ασύρτικο και μαλαγουζιά .Το χαρακτηρίζει η λεπτότητα του χαρακτήρα του και η απουσία κάθε «παράφωνης» νότας που θα αλλοίωναν τη γεύση του .Ακολούθησε το μονοποικιλιακό  τσίπουρο Μάνγκους που αποστάζεται από σοβινιόν μπλάνκ και ξεχειλίζει  από τη φλογερή φρεσκάδα του γλυκάνισου . Το μυρίζεις και νιώθεις τα αρώματά του ,όσο το κρατάς στο στόμα αισθάνεσαι τη μαγεία της απόσταξης. Τέλος το παλαιωμένο τσίπουρο που δικαίως μπορεί να θεωρηθεί η Rolls Royce των αποσταγμάτων του, είναι ένα ξεχωριστό ποτό που δημιουργήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα και μεράκι από τον Δημήτρη για …. after dinner στιγμές. Η παλαίωση του φτάνει τα τρία χρόνια σε γαλλικά δρύινα βαρέλια , ενώ πλούσια και πυκνά αρώματα σοκολάτας, βανίλιας και λουλουδιών πλημμυρίζουν το στόμα . Θα ήθελα να κλείσω σχολιάζοντας  την ονοματολογία των αποσταγμάτων Χαρίσκου η οποία προέρχεται από την λαϊκή παράδοση του τόπου του . Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο Μάνγκους  ο παλιάτσος που φιγουράρει στην ετικέτα της φιάλης ….. είναι το ανατρεπτικό στοιχείο σε κάθε κοινωνία, το ζιζάνιο, το φαρσικό στοιχείο στα δρώμενα του δωδεκαήμερου που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο στον Ξηροπόταμο Δράμας  την  περίοδο της αποκριάς !!!
 









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου