Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2018

“Kavala Tales of Taste” ….. γιατί πρέπει η Καβάλα να αποκτήσει τη γαστρονομική της ταυτότητα !!!



Τη συνταγή « Κοχλίδια σούπα με πλουγούρ’ »    επιμελήθηκε  και εκτέλεσε ο chef Νίκος Φωτιάδης

Από την αρχαιότητα ήταν γνωστές οι θεραπευτικές ιδιότητες των σαλιγκαριών, τόσο στην ιατρική όσο και στη γαστρονομία. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη χωρίς χοληστερίνη τα κάνει μια ιδανική τροφή που μπορεί να αντικαταστήσει το κρέας στην περίοδο της νηστείας και όχι μόνο. Μία φανταστική σούπα που οι νεοέλληνες αποφεύγουν, όπως αποφεύγουν τα δύο βασικά της υλικά, τα σαλιγκάρια και το πλιγούρι. Κι όμως, και τα δύο είναι πολύ υγιεινά και πολύ θρεπτικά. Οι Πόντιοι το γνωρίζουν, όπως και πολλοί καβαλιώτες, οι οποίοι συνεχίζουν να τα τρώνε και ίσως βοηθήσουμε να διατηρηθεί και να ζωντανέψει η λαϊκή μαγειρική και σοφία.


Υλικά:
• 2 κιλά σαλιγκάρια
• ½ φλ. πλιγούρι
• 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
• 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
• 3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
• 3 ντομάτες φρέσκιες τριμμένες
• δυόσμο ψιλοκομμένο
• άνηθο ψιλοκομμένο
• μαϊντανό ψιλοκομμένο
• ελαιόλαδο
• αλάτι


Τρόπος παρασκευής :
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα σαλιγκάρια και τη γεμίζουμε νερό. Κλείνουμε καλά το καπάκι και βάζουμε γύρω-γύρω αλάτι, για να μη βγουν τα σαλιγκάρια. Όταν βγουν από το κέλυφός τους, ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε σιγανή φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου μισή ώρα. Τα σουρώνουμε και τα πλένουμε πολύ καλά. Σε ένα βαθύ σκεύος έχουμε βάλει το πλιγούρι και προσθέτουμε βραστό νερό μέχρι να καλυφθεί. Το αφήνουμε για 15-20΄ για να φουσκώσει και να μαλακώσει. Το στύβουμε με τα χέρια μας και είναι έτοιμο να το χρησιμοποιήσουμε. Σε μια άλλη κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα φρέσκα κρεμμύδια και τα τσιγαρίζουμε. Προσθέτουμε νερό, τα σαλιγκάρια και όλα τα άλλα υλικά εκτός από τα αρωματικά. Αφήνουμε να σιγοβράσουν για 25-30΄.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου