Τρίτη 24 Ιουλίου 2018

Σαλιγκάρια αχνιστά : την συνταγή εκτέλεσε ο Νίκος Χαραλαμπίδης μάγειρας του μεζεδοπωλείου "Παραλιακόν"

Τα Υλικά μας :  
40 σαλιγκάρια (περίπου 1 κ.) , 5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα , 150 ml χυμός λεμονιού +1 ολόκληρο λεμόνι σε φέτες , 3 κ.σ. ελαιόλαδο , ½ φλ. μαϊντανός  και άνηθος ψιλοκομμένος , Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, μπούκοβο, καυτερή πιπεριά
 
Εκτέλεση : Ετοιμάζουμε τα σαλιγκάρια: αφού μαζέψουμε ή αγοράσουμε τα σαλιγκάρια μας, τα τοποθετούμε σε μεγάλο σουρωτήρι ή σε λεκάνη που να μπορούμε να την σκεπάσουμε για να μην φύγουν. Τα πασπαλίζουμε με λευκό αλεύρι και σκεπάζουμε καλά το σουρωτήρι με διπλή λαδόκολλα, που στερεώνουμε με λάστιχο και βάζουμε επάνω ένα βάρος. Αν χρησιμοποιήσουμε λεκάνη, τρυπάμε τη λαδόκολλα πολλές φορές για να αναπνέουν τα σαλιγκάρια. Τα αφήνουμε να ταϊστούν ένα 24ωρο και την επόμενη μέρα τα πλένουμε ένα-ένα με φρέσκο νερό. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία δυο ακόμα φορές για να είμαστε σίγουροι ότι τα σαλιγκάρια έχουν καθαριστεί καλά   εσωτερικά και εξωτερικά, αλλιώς θα είναι πικρά. Την τελευταία λοιπόν φορά που θα ταΐσουμε και θα πλύνουμε τα σαλιγκάρια τα αφήνουμε στο σουρωτήρι για περίπου μισή ώρα. Διαλέγουμε όσα κινούνται και είναι ζωντανά και τα υπόλοιπα τα πετάμε. Γεμίζουμε μία κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση, ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας αλάτι και 50ml ξύδι. Μόλις το νερό βράσει, ρίχνουμε μέσα τα ζωντανά σαλιγκάρια. Ξαφρίζουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε τα σαλιγκάρια να βράσουν για 30 έως 40 λεπτά ανάλογα με το πόσο μαλακά τα θέλουμε. Σουρώνουμε τα σαλιγκάρια κρατώντας το νερό στο οποίο τα βράσαμε. Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε τα σαλιγκάρια και τα σκεπάζουμε με 500 ml από το νερό που τα βράσαμε. Ρίχνουμε και τα υπόλοιπα υλικά μαζί με ½  κ.σ. αλάτι και ½ κ.γ πιπέρι. Ανάλογα με το πόσο καυτερό θέλουμε το φαγητό, προσθέτουμε μπούκοβο ή καυτερή πιπεριά ψιλοκομμένη. Σκεπάζουμε και μόλις πάρει βράση το φαγητό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε κουνώντας πού και πού την κατσαρόλα για 10-15 λεπτά.
 

 
                              
         

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου