Εδώ και
πολλούς αιώνες οι Τσέχοι ήταν αυτοί που παρασκεύασαν πρώτη μπύρα στην Ευρώπη , η Τσέχικη μπύρα θεωρείται η καλύτερη στο κόσμο για δυο λόγους για την
ξεχωριστή γεύση της και τα υπέροχα αρώματα της που προέρχονται από
προσεκτικά επιλεγμένους λυκίσκους που
ευδοκιμούν στην περιοχή της
Βοημίας. Ο κύριος τύπος μπύρας που παράγεται την Πράγα είναι ο τύπος λάγκερ με κορυφαίες την Pilsner Urquell
, Budvar (Budweis) , βέβαια υπάρχουν κι άλλες δημοφιλείς μάρκες μπύρας όπως Staropramen, Krusovice , Gambrinus, Kozel . Εκτός από τα μεγάλα ζυθοποιεία της χώρας υπάρχουν και αρκετά εστιατόρια που έχουν
το δικό τους ζυθοποιείο και παράγουν τη δική
τους μπύρα, ένα από αυτά και το πιο διάσημο στη Πράγα είναι το “U Fleku” (Kremencova 11, Nové Mesto , Prague) που
παράγει μπύρα από το 15ο αιώνα . Από όσες τσέχικες μπύρες
δοκίμασα προσωπικά μου άρεσε η ξανθιά Krusovice (Κρουσοβίτσε) ενώ η μαύρη με κέρδισε με την γλυκιά
καραμελένια γεύση της και την ευχάριστη πικρή επίγευση της . Η ιστορία της Krusovice ξεκινά από τον 15ο αιώνα στην ομώνυμη πόλη και τα υλικά
που χρησιμοποιούνταν για την παρασκευή της ήταν μόνο αρίστης ποιότητας , λυκίσκος
Saazer, κριθάρι Μοραβίας και νερό από
ιδιωτική πηγή στο δάσος του Krivoklat . Ξεχώρισα όμως και την αυθεντική τσέχικη Pilsner για τη γεμάτη γεύση της
και τη διακριτική πικράδα του λυκίσκου
της . Η μπύρα αυτή φτιάχνεται με την
παραδοσιακή συνταγή και την υψηλή δεξιοτεχνία των Βοημών ζυθοποιών. Θα κλείσω
με την Kozel που την βρίσκω πλέον και στην Ελλάδα , αποτελεί μια από
τις καλύτερες σκουρόχρωμες μπύρες διεθνώς και βραβεύεται
συνεχόμενα ως η αγαπημένη μπύρα στην κατηγορία αυτή εδώ και 7 χρόνια στην Τσεχία. Παράγεται από τις ποιοτικότερες σκουρόχρωμες
βύνες και αυτό που τη διακρίνει από τις υπόλοιπες μπύρες της κατηγορίας της,
είναι ο επίσης σκουρόχρωμος αφρός της που προκύπτει από τη χρήση αποκλειστικά
φυσικών συστατικών, χωρίς καμία προσθήκη συντηρητικών. Έχει μια υπέροχη,
ελαφριά γεύση καραμέλας και λυκίσκου και βαθύ, σκούρο χρώμα. Είναι ελαφρώς γλυκιά, με χαμηλή περιεκτικότητα
σε αλκοόλ .
Ένα πράγμα να ξέρετε όταν θα φτάσετε στην Τσεχία η μπύρα αποτελεί τον εθνικό τους θησαυρό
το «υγρό ψωμί» τους όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν . Ve vašem zdraví !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου