Τετάρτη 29 Αυγούστου 2018

Xάχλες : Η λεσβιακή εκδοχή του τραχανά !!!

Ως πόντιος ήξερα τον τραχανά όπως τον έκανε η μητέρα μου ,  αποτελούσε  προϊόν αποξηραμένου και τριμμένου μίγματος πρόβειου ή γίδινου γάλακτος με σιμιγδάλι , αφού τον άπλωνε στον ήλιο για να στεγνώσει  τον έτριβε στη συνέχεια στο κόσκινο για να βγει ο τραχανάς ψιλοτριμμένος .  Στη Μυτιλήνη όμως  γνώρισα μια ιδιότυπη εκδοχή του τραχανά που ομολογουμένως με εντυπωσίασε. Τον ονομάζουν χάχλες  είναι ξινός σταρένιος τραχανάς και τον πλάθουν στο χέρι  δίνοντας του το σχήμα μιας στρογγυλής βαρκούλας !!!  Όπως μου είπε η κυρά-Ρήνη που διατηρεί ένα από τα παλαιοτέρα καφενεία του νησιού λίγο έξω από την Αγιάσο (στο οποίο σύχναζε ο λαϊκός ζωγράφος Θεόφιλος ) όταν έφτιαχναν τις χάχλες γινόταν ένα μικρό πανηγύρι στο χωριό !!!  Τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια  οι χωριανοί άπλωναν τις τάβλες με τις χάχλες επάνω για να στεγνώσουν και στη συνέχεια τις φύλαγαν σε βαμβακερές σακούλες και τις αποθήκευαν στα κελάρια τους. Με τις χάχλες λοιπόν φτιάχνουν έναν υπέροχο και θρεπτικό τραχανά στο νησί , τις τρώνε όμως και  ψημένες στο μαγκάλι  αφού πρώτα τις γεμίσουν με τουλουμοτύρι  ή λαδοτύρι και διάφορα μυρωδικά  . Στο πρόσφατο ταξίδι  μου στη Μυτιλήνη προτίμησα να γευτώ τις χάχλες σαν τραγανό παξιμάδι  με τουλουμοτύρι του παραγωγού  Παναγιώτη Χαδεμένου  από το Λισβόρι και ελιές από την Αγιάσο .  
       
         












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου