Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018

Ρέθυμνο : Στο “Παραδοσιακό Εργαστήρι Φύλλου και Κανταΐφιού” του τελευταίου εν ζωή τεχνίτη Γιώργου Χατζηπαράσχου


INFO : Περπατώντας στη παλιά πόλη του Ρέθυμνου  θα τραβήξει σίγουρα τη προσοχή σας ένα βενετσιάνικο αρχοντικό  με μια  επιβλητική μαρμάρινη είσοδο , είναι το   "Παραδοσιακό Εργαστήρι Φύλλου και Κανταΐφιού" του Γιώργου Χατζηπαράσχου   του τελευταίου ίσως  εν ζωή τεχνίτη που φτιάχνει  χειροποίητο φύλλο . Είναι 82 ετών και εδώ και σχεδόν 60 χρόνια δημιουργεί το περίφημο χειροποίητο κανταΐφι του που τον έκανε γνωστό στην Ελλάδα και το εξωτερικό . Ο Γιώργος Χατζηπαράσχος είναι ένας από τους τελευταίους τεχνίτες  σε όλη την Ελλάδα που μπορεί ακόμα να παράγει γλυκά, με το χέρι!!! Είναι μια ολόκληρη τέχνη, την οποία κληροδοτεί ήδη στο γιό του και τα εγγόνια του.  Στις 8 το πρωί θα φτάσει με το ποδήλατο στο εργαστήριο  ο αειθαλής  Γιώργος Χατζηπαράσχος και εκεί, με τη σύζυγό του Κατερίνα, συνεργάτη στη δουλειά επί μισό αιώνα, αλλά και τα άλλα μέλη της οικογένειας, θα αρχίσουν την παραγωγή του περίφημου πλέον  κανταϊφιού του. Φτιάχνει το κανταΐφι του με την πατροπαράδοτη τεχνική, όπως όταν ξεκίνησε: σιρόπι, ξηροί καρποί, μπόλικο μεράκι και αγάπη και φυσικά το χειροποίητο φύλλο, που ακόμα και σήμερα γίνεται με τρόπο παραδοσιακό. Αλεύρι, νερό και λίγο αλάτι, σε αναλογίες που πήρε χρόνια να συνδυαστούν και να τελειοποιηθούν, αναμειγνύονται σε ένα ρευστό μείγμα που κυλάει σε έναν στροβιλιζόμενο, καυτό χάλκινο δίσκο πάνω από φλόγες γκαζιού. Με το που ακουμπήσει το λεπτό ρυάκι ζύμης στο δίσκο, ψήνεται. Μια, δυο, τρεις στροφές στο κέντρο του δίσκου, λίγο άπλωμα με το χέρι για να ξεκολλήσουν οι κλωστούλες , άλλες δυο-τρεις στροφές, μερικά δευτερόλεπτα ψήσιμο ακόμα και το φύλλο κανταϊφιού είναι έτοιμο. Αυτό ακριβώς κάνει για σχεδόν 60 χρόνια. Με τον ίδιο πάντα τρόπο, χωρίς να χρειάζεται τις «ευκολίες» μηχανημάτων.

TIPS : Το εργαστήρι του Γιώργου Χατζηπαράσχου βρίσκεται στην  οδό Μανουήλ Βερνάρδου 30 , στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου , Τηλ: 28310-29488

( *  με πληροφορίες από το  http://apokoronaslife.gr )
 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου