Λέγεται Κώστας Ζαχαρής είναι από το Βόλο
δηλώνει Gypsy brewer και φτιάχνει μπύρες από το 2011. Κάπου
μεταξύ των γκρίζων βιομηχανικών στενών του Βόλου και των σκιερών διάσελων του
Πηλίου γεννήθηκε το 2014 η Κωνοφόρα οικιακή – νομαδική Ζυθοποιία. Αυτό που
τον έσπρωξε στην οικιακή ζυθοποίηση σε πρώτο στάδιο ήταν η μεγάλη αγάπη του για
την καλή μπύρα!!! αυτή την μπύρα που έχει αρώματα γεύση και χρώμα . Αργότερα το
πρώτο βραβείο που απέσπασε μαζί με το
φίλο του Θάνο Παπαδόπουλο στον 2ο πανελλήνιο
διαγωνισμό οικιακής ζυθοποιίας του Συλλόγου οικιακών ζυθοποιών Ελλάδος ( ΣΕΖΕ) ήταν
η αιτία που τον έσπρωξε στη νομαδική ζυθοποίηση (gypsy brewing) και τότε γεννήθηκε η Conifer IPA . Αυτήν τη στιγμή στην
ελληνική επικράτεια υπάρχουν 46 ενεργά µικροζυθοποιεία, καθώς και δέκα νομάδες ζυθοποιοί (gypsy brewers), οι οποίοι παράγουν συνολικά
πάνω από 120 ετικέτες. Θα ήθελα
να σταθώ ιδιαίτερα στους «νομάδες ζυθοποιους» (nomad/Gypsy brewing) που διαπρέπουν σε όλη την Ελλάδα φτιάχνοντας εξαιρετικές συνταγές μπύρας.
Η νομαδική ζυθοποίηση είναι η δυνατότητα να βράσει ένας οικοζυθοποιός τη
συνταγή του σε ένα ζυθοποιείο που δεν του ανήκει. Στην ουσία «μισθώνουν» για
μια ημέρα τον χώρο και παράγουν την μπίρα τους. Οι νομάδες ζυθοποιοί στην Ελλάδα είναι πολλοί και συνεχώς αυξάνονται
με μαθηματική ακρίβεια…...sigri , dark corps , strange brew, midnight sircus, asilium, satyr brew, seven island brewery....... είναι μόνο μερικοί από αυτούς. Η πρώτη ετικέτα του
Κώστα Ζαχαρή ,
είναι μια αγγλική India
Pale Ale με 6% αλκοόλ . Εδώ ο Κώστας χρησιμοποίησε βύνη από την Γερμανία και πολυ καλής ποιότητας λυκίσκο .Η πολυπλοκότητα των καβουρδισμένων και
καραμελοποιημένων βυνών , ανταμώνει τα γήινα και δασώδη αρώματα των αγγλικών
λυκίσκων Challenger και Fuggle, ενώ για επιστέγασμα πέρασε από τη ζύμωση και τον αμερικάνικο λυκίσκο Amarillo για να δώσει τα διακριτικά
αρώματα του . Το αποτέλεσμα ήταν άκρως επιτυχημένο αφού
η μπύρα άρεσε στο κόσμο ενώ διακρίθηκε στον 2ο πανελλήνιο διαγωνισμό ερασιτεχνικής
ζυθοποίησης στις κατηγορίες English
I.P.A. και Best of Show 2017. Η μπύρα παράχθηκε και
εμφιαλώθηκε σε φιάλη των 500ml από τη Ζυθοποιία Θεσσαλίας. Αυτό
το καιρό ο Κώστας παρασκευάζει την organic Conifer Hoppy ale από βιολογική βύνη
κριθαριού , βιολογικό λυκίσκο , νερό από τις πηγές του Πηλίου και μαγιά, βρίσκεται όμως
ακόμη σε experimental στάδιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου