Όταν πριν από τέσσερα χρόνια
επισκέφτηκα για πρώτη φορά τη μυροβόλο Χίο ξεκίνησα να κάνω ρεπορτάζ για να ανακαλύψω
τις παραδοσιακές γεύσεις του νησιού . Ανάμεσα στις πληροφορίες που συγκέντρωσα ήταν
κι αυτές για την ταβέρνα «Μάκελος» που βρίσκεται
στο χωριό Πυτιός της βόρειας Χίου και προσφέρει στον επισκέπτη τα νοστιμότατα «χερίσια»
μακαρόνια με συνοδεία φρέσκιας ντομάτας
και πετεινού . Ο «Μάκελος» λοιπόν άλλαξε
πριν μερικούς μήνες ιδιοκτησιακό καθεστώς
και πέρασε στα χέρια του Νίκου Γεωργούλη
έκδοτη της πολύ καλής εφημερίδας «Πολίτης»
της Χίου . Με το που φτάσαμε και καθίσαμε στη ταβέρνα το πρώτο πράγμα που έκανε
ο Νίκος ήταν να μας διηγηθεί την θλιβερή ιστορία του τοπωνύμιου αυτού από την εποχή
της τουρκοκρατίας. Το όνομα Μάκελος (που
είναι και το όνομα της ταβέρνας)
προέρχεται από το μακελειό!!! Το Πιτυός αποτέλεσε τον μόνο
οικισμό της Χίου που προέβαλε αντίσταση στη Σφαγή. Ως αντίποινα οι Τούρκοι τιμώρησαν παραδειγματικά τους
Πιτυανούς, προχωρώντας σε αιμοσταγείς πράξεις σε ένα από τα κεντρικότερα σημεία
του χωριού. Εκεί που υπάρχουν τα πηγάδια κι ο εντυπωσιακός πλάτανος στο κέντρο
του μαγαζιού σφαγιάστηκαν και κρεμάστηκαν οι ηρωικοί Πιτυανοί που αντισταθήκαν
στους Οθωμανούς . Από το θλιβερό
εκείνο μακελειό η περιοχή πήρε το όνομα Μάκελος.
Στο Πιτυός λοιπόν η ταβέρνα του Μάκελου μας έμαθε τα τρώμε τα υπέροχα χερίσια
μακαρόνια . Είναι χειροποίητα και
τα φτιάχνουν με τον παρακάτω τρόπο. Ένα μικρό κομμάτι ζύμης στο χέρι
ανοίγει με ένα κλαδάκι σπαρτού, τυλίγεται γύρω από αυτό και στο τέλος
αφαιρούν το σπαρτό και μένει το τρυπητό μακαρόνι. Τα απλώνουν στον ήλιο για να
ξεραθούν και όταν είναι έτοιμα τα μαγειρεύουν
με φρέσκια σάλτσα ντομάτας και τριμμένο ξερομύζηθρο ή με κοκκινιστό πετεινό .
Συνοδέψαμε το γεύμα μας με αρωματική
σούμα που είναι το τσίπουρο που φτιάχνουν στη Χίο από αποξηραμένα σύκα !!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου