Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Απόδραση στο νησί της Τήνου

 Οδηγίες προς  ναυτιλλόμενους

**** Ακούγοντας και μόνο το όνομα της ένα πράγμα σου έρχεται στο μυαλό η Μεγαλόχαρη , το νησί όπως είπε πολύ σωστά ο Έλληνας φιλόσοφος Κορνήλιος Καστοριάδης  είναι «χειροποίητο»  και επιβάλλεται να το γνωρίσεις μέχρι το τελευταίο εκτάριο της γης του. Προσπάθησα να είμαι όσο πιο περιεκτικός μπορούσα στις πληροφορίες που έδωσα στην Υακίνθη και τον Τσαμπίκο  για το ταξίδι τους στη Τήνο ****  Τους Περιστερώνες  θα τους επισκεφτείτε οπωσδήποτε , είναι όλοι περίτεχνοι και γεμάτοι   «λιθοκεντήματα» , βρίσκονται στο Κάμπο ίσως το πιο όμορφο παραδοσιακό χωριό που ξεχωρίζει για την  κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του **** Ένα άλλο  trade mark  του νησιού είναι το μοναστήρι των Ουρσουλίνων  στο χωριό Λουτρά το οποίο δεν θα το βρείτε πάντα ανοιχτό . Είναι κάτι αντίστοιχο με τη δική  μας Μονή Λαζαριστών εδώ στη Καβάλα και δημιουργήθηκε από Ιησουίτες μοναχούς τον 18ο αιώνα **** Σε ένα παλιό δημοτικό  σχολείο της Τήνου στεγάζεται το Μουσείο του ζωγράφου Κώστα  Τσόκλη  ο οποίος αγάπησε το νησί τόσο πολύ που αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα **** Στη  Βαγιά  θα επισκεφτείτε το ζυθοποιείο της Μάγιας Τσόκλη και του Αλέξανδρου Κουρή  όπου παρασκευάζεται η βραβευόμενη μπύρα  NISSOS **** O Πύργος είναι το μεγαλύτερο χωριό της Τήνου και η κοιτίδα της μαρμαρογλυπτικής , εδώ γεννήθηκαν οι μεγάλοι γλύπτες Γιαννούλης Χαλεπάς  και Δημήτρης  Φιλιππότης . Στο γερό-πλάτανο  του χωριού θα συναντήσετε τον «Μεγάλο Καφενέ»  ένα  παραδοσιακό καφενείο που η ιστορία του ξεπερνά τα 100 χρόνια !!! Εδώ θα σας σερβίρουν τον πιο μερακλίδικο καφέ της Τήνου και αν πεινάσετε η κουζίνα  προσφέρει του κόσμου τα καλούδια , παραδοσιακά φαγητά και μεζέδες για να συνοδέψετε το ούζο  ή το τηνιακό ρακί την στροφυλιά . Ο μεγάλος πειρασμός όμως είναι τα σπιτικά γλυκά που φτιάχνει η μητέρα του ιδιοκτήτη , γαλακτομπούρεκο , πορτοκαλόπιτα και εκμέκ κανταΐφι , θα πλημμυρίσει το στόμα σας με υπέροχα αρώματα και σερμπέτια ****  Το αποχαιρετιστήριο γεύμα σας θα το κάνετε στο Ναό των γεύσεων το  «Θαλασσάκι» δίπλα στο κύμα  στο Όρμο των Υστερνίων  . Εδώ αξίζει να φάτε μελωμένο χταπόδι  στο φούρνο με πετιμέζι , και πικάντικες μελιτζάνες ψημένες  στη σχάρα . Επειδή το μαγαζί πάει ....τραίνο  καλό θα ήταν να κάνετε μια κράτηση πριν το επισκεφτείτε **** Μην ξεχάσετε να μου φέρετε ένα αντίτυπο  από το «ΤΑΜΑ»  το περιοδικό που κυκλοφορεί η Μάγια Τσόκλη στη Τήνο και μοιράζεται δωρεάν  στο νησί. **** Να περάσετε καλά πουλάκια μου !!! 

 




































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου