Η Αγιορείτικη κουζίνα είναι λιτή, υγιεινή και αυθεντική , το τρίπτυχο των υλικών της είναι τα λαχανικά τα όσπρια και το ψάρι , τα οποία θα σας δώσουν νοστιμότατα πιάτα που θα ικανοποιήσουν τον ουρανίσκο σας αλλά θα είναι ωφέλιμα και για την υγεία σας . Βέβαια ο βασικός κανόνας που διέπει την καλογερική διατροφή είναι η αποχή από το κρέας και τα ζωικά προϊόντα , το ψάρι είναι το «καλό» φαγητό των γιορτών και των πανηγύρεων, τον υπόλοιπο χρόνο τρώνε λαχανικά, όσπρια, ζυμαρικά και θαλασσινά . Η Αγιορείτικη κουζίνα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων συνταγές με ρεβίθια , γίγαντες, φάβα, γεμιστά, φασολάκια, ρεβιθοκεφτέδες και φακόρυζο όσο αφορά τα όσπρια και λαδερά. Επιπλέον οι σούπες έχουν την τιμητική τους, όπως χορτόσουπα , ντοματόσουπα μέχρι σούπα κουνουπιδιού, μανιταρόσουπα, τραχανόσουπα, κολοκυθόσουπα και χταποδόσουπα. Για να νοστιμίσουν τα φαγητά τους οι μοναχοί χρησιμοποιούν πολλά μυρωδικά και μπαχαρικά, δύσκολα θα βρεις φαγητό στο Άγιον Όρος που να μην έχει μάλαθρο, μαϊντανό, δυόσμο, κοκκινοπίπερο, κανέλα, και κύμινο. Αξιόλογο όμως είναι και το παραδοσιακό τους ψωμί . Γνώρισα και αγάπησα την Αγιορείτικη Κουζίνα από τον σεβασμιότατο πατέρα Επιφάνιο (εκ Νικήσιανης , Καβάλας) μια μεγάλη προσωπικότητα που διακονεί την τέχνη του οίνου και της μαγειρικής στο Περιβόλι της Παναγιάς . Σήμερα πλέον ο πατέρας Επιφάνιος είναι ο μεγαλύτερος πρεσβευτής της Αγιορείτικης Κουζίνας στην Ελλάδα αλλά και στις χώρες του εξωτερικού . Το βιβλίο του «Μαγειρική του Αγίου Όρους» είναι το ευαγγέλιο μου όταν μπαίνω στη κουζίνα να μαγειρέψω , ενώ έχει μεταφραστεί στα γερμανικά, αγγλικά, ρωσικά, ρουμανικά, βουλγαρικά και ισπανικά. Με αφορμή αυτό το βιβλίο ο πατέρας Επιφάνιος έχει βρεθεί σε πολλές χώρες του εξωτερικού για να προωθήσει την αγιορείτικη κουζίνα .
ΣΟΦΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ ΕΠΙΦΑΝΙΟ
«Όταν λέμε "γκουρμέ πιάτο",
δεν εννοούμε απαραίτητα μια ξενόφερτη συνταγή, αλλά ούτε και μοριακή κουζίνα.
Μια γκουρμέ συνταγή φυσικά και μπορεί να βασίζεται σε αγνά και παραδοσιακά υλικά.
Αυτό που την κάνει ιδιαίτερη, είναι ο τρόπος μαγειρέματος και η τελική
παρουσίαση του πιάτου»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου