Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

Αυτή είναι η ιστορία του hamburger !!!

Τον 11ο αιώνα οι Μογγόλοι έβαζαν κρέας κάτω από τις σέλες τους και πήγαιναν να πολεμήσουν. Έτσι μετά είχαν ένα συμπιεσμένο κομμάτι κρέας  που μπορούσαν να φάνε οπουδήποτε. Αυτοί λοιπόν το έκαναν γνωστό στη Ρωσία και εκεί ονομάστηκε “tartar steak” ( Τάρταρ αποκαλούσαν τους Μογγόλους) . Το χάμπουργκερ είναι το σήμα κατατεθέν της γρήγορης μαζικής εστίασης και ένα από τα σύμβολα  του αμερικάνικου πολιτιστικού ιμπεριαλισμού. Πρόκειται για ένα αμφίψωμο (σάντουιτς)  με ψητό ή βραστό βοδινό , που σερβίρετε με λαχανικά και διάφορα καρυκεύματα (κέτσαπ , μουστάρδα κα ) .Οι πρώτες καταβολές του χάμπουργκερ ανιχνεύονται στη Μογγολία  του Τζένγκινς Χαν στον 11ο αιώνα . Ήταν βολικό για τους στρατιώτες της Χρυσής  Ορδής  να τρώνε με το ένα χέρι και με το άλλο να ιππεύουν . Η συνταγή πρέπει να πέρασε  δια μέσου των Ρώσων  στη Δυτική Ευρώπη και στις αρχές του 19ου αιώνα τη συναντάμε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο μεγάλο λιμάνι του Αμβούργου (Hamburg) , ως Rundstuck Warm , αποτελούμενο από φέτες ψωμιού με ψητό μπιφτέκι χοιρινού ή ως Brotchen με μπιφτέκι βοδινού . Μερικές δεκαετίες αργότερα έφθασε στην Αμερική από Γερμανούς μετανάστες , όπου έμελλε να δοξαστεί . Στο Νέο Κόσμο επικράτησε  η εκδοχή του βοδινού κρέατος , που υπήρχε σε αφθονία ,  και το σάντουιτς πήρε την ονομασία χάμπουργκερ (Hamburger) , δηλαδή εκ του Αμβούργου προερχόμενο . 

Για πρώτη φορά  η λέξη χάμπουργκερ αναφέρεται στις 5 Ιανουάριου 1889 στην εφημερίδα της Ουάσιγκτον “Walla walla Union” όπως μας πληροφορεί το Αγγλικό λεξικό της Οξφόρδης. Από εκεί και πέρα πολλοί ερίζουν για την πρωτιά του χάμπουργκερ στις Ηνωμένες Πολιτείες . Ο Τσάρλι Ναγκρίν  θεωρούσε ότι αυτός σέρβιρε πρώτος χάμπουργκερ  το 1885 στο πανηγύρι του Σέιμουρ στο Ουισκόνσιν . Την ίδια χρονιά οι αδερφοί Μέντσις από το Χάμπουργκ της Νέας Υόρκης πουλούσαν τα δικά τους χάμπουργκερ στο τοπικό πανηγύρι. Το ονόμασαν χάμπουργκ σάντουιτς και ως καρυκεύματα χρησιμοποιούσαν κόκκους καφέ και μαύρη ζάχαρη. Πολλοί ιστορικοί της διατροφής θεωρούσαν τη συνταγή των Μέντσις ως την πρώτη αυθεντικά αμερικάνικη. Ο παντοπώλης Φλέτσερ Ντέιβις από την Αθήνα του Τέξας διεκδικεί κι αυτός τον τίτλο , έπειτα από ένα δημοσίευμα των Τάιμς της Νέας Υόρκης το 1974 και έρευνα της μεγάλης αλυσίδας φάστ-φούντ McDonald΄s . Μάλιστα τον Νοέμβριο του 2006 η Βουλή του Τέξας ανακήρυξε την Αθήνα  ως πρωτεύουσα του χάμπουργκερ. Τελευταίος στη σειρά των διεκδικητών ο Λούις Λάσεν που διατηρούσε σαντουιτσάδικο στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ το 1895 . Το 1906 ο σπουδαίος Αμερικάνος συγγραφέας Άπτον Σινκλέρ δημοσίευσε το περίφημο μυθιστόρημα του «Η ζούγκλα»(εκδόσεις Γράμματα) που μεταξύ άλλων αποκάλυπτε τις άθλιες συνθήκες υγιεινής στα αμερικανικά σφαγεία. Αυτό ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών από την πλευρά των καταναλωτών και ανάγκασε την κυβέρνηση να λάβει μέτρα.  

Την επιφυλακτικότητα του αμερικανικού κοινού φρόντισε να διαλύσει  στη δεκαετία του ’20 η πρώτη αλυσίδα φάστ-φούντ White Castle , με μια μεγάλη καμπάνια  δημοσίων σχέσεων , που επέβαλε το χάμπουργκερ σε μια Αμερική που επιτάχυνε τους ρυθμούς της . Μάλιστα προς στιγμή , του άλλαξε το όνομα του σε σόλσμπερι στέικ (Salisbury steak) εξαιτίας των αντιγερμανικών αισθημάτων που επικρατούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες . Ας μην ξεχνάμε ότι βρισκόμαστε λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β! Παγκοσμίου Πολέμου όπου χάθηκαν πολλές ζωές Αμερικανών. Ο όρος τελικά δεν επικράτησε , όλα τα υπόλοιπα  ήταν δουλειά της  McDonalds που διέδωσε το hamburger  σε όλο το κόσμο εκτός από την Ελλάδα γιατί  εδώ υπήρχε η πρωτοπόρος Goodys !!! (Πηγή : foods & drinks)

 







 

Τρίτη 11 Ιουνίου 2019

Valsamo : Η μπύρα της Σάμου


Ένας ακόμη νομάδας-ζυθοποιός προστέθηκε  στο χάρτη της ελληνικής μικροζυθοποιίας , πρόκειται για τον Δημήτρη  Βαμβακά από τη Σάμο . Είχα την τύχη να τον γνωρίσω πέρυσι όταν επισκέφτηκα το νησί , τότε βρισκόταν στο στάδιο του
Homebrewing πειραματιζόταν επάνω σε διαφορές συνταγές ζύμωσης  και μου έδωσε να δοκιμάσω δυο μπύρες (Sarabadis ,Valsamo) summer saison !!!  Ήταν καλοκαίρι και όπως θα γνωρίζετε οι μπύρες του καλοκαιριού είναι κατά βάση ελαφριές , δροσιστικές και ευκολόπιοτες . Η πρώτη λοιπόν Σαμιώτικη μπύρα είναι πλέον γεγονός , το όνομα της  Valsamo(ζυθοποιείται στις εγκαταστάσεις της Φρέσκιας μπύρας Χίου) και είναι μια Pale ale με μαγιά Weiss ,  που κληρονομεί τον πλούτο και την φρεσκάδα του νησιού μια και είναι φτιαγμένη  από αγνό μέλι από τον Πύργο της  Σάμου, ανθούς πορτοκαλιού και κορίανδρο.