Γαστρονομικός
περίπατος στο Παρίσι : Ξεκινώντας από το Quartier latin (Καρτιέ Λατέν) στο 5ο διαμέρισμα του Παρισιού , θα βρείτε πολλά
εστιατόρια και μπιστρό με γαλλική κουζίνα σε χαμηλές τιμές. Πρόκειται για την
πιο τουριστική γειτονιά της πόλης, οπότε οι εστιάτορες προσφέρουν φθηνά μενού
για ένα πλήρες γεύμα. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε κλασσικά γαλλικά πιάτα όπως
είναι το boeuf bourguignon, το tartare de boeuf (ωμός κιμάς με καρυκεύματα), το
confit de canard (μπούτι πάπιας) σε σχετικά χαμηλές τιμές. Θα βρείτε επίσης
πολλές crêperie όπου μπορείτε να πάρετε τη κρέπα στο χέρι και να συνεχίσετε τη
βόλτα σας. Στην ίδια γειτονιά, μπορείτε να βρείτε και ελληνική και ασιατική
κουζίνα. Ένα άλλο σημείο, πάντα στο 5ο διαμέρισμα, που έχει την ίδια
ποικιλία γεύσεων σε χαμηλές τιμές είναι ο δρόμος Mouffetard , εδώ θα βρείτε
πολλά μικρά εστιατόρια κυρίως με γαλλική κουζίνα αλλά και πολλά ελληνικά,
λιβανέζικα και ιταλικά σε προσιτές τιμές .
Στο 6ο και 4ο Διαμέρισμα του Παρισιού: Προχωρώντας προς το 6ο διαμέρισμα του Παρισιού στην περιοχή Saint-Germain-des-près , θα βρείτε μερικά από τα πιο chic σημεία για φαγητό . Εδώ βρίσκονται τα ξακουστά και ιστορικά μπιστρό Les deux magots , Lipp , Café de fleur. Πρόκειται για σημεία ναι μεν γνωστά στους ξένους επισκέπτες της πόλης, αλλά οι τιμές είναι αντιπροσωπευτικές της περιοχής.Στην περιοχή του Μαραί (Marais) την εβραϊκή συνοικία της πόλης στο 4ο διαμέρισμα, μπορείτε να επισκεφτείτε τον δρόμο Rue des rosiers όπου υπάρχουν αρκετά μαγαζιά για φαλάφελ (ρεβυθοκεφτέδες). Όποιο και να προτιμήσετε, θα μείνετε ικανοποιημένοι. Αν λατρεύετε την ethnic-φθηνή κουζίνα και τα καλύτερα “βρώμικα” του Παρισιού θα τα βρείτε στο Μαραί . Η δοκιμασία των φαγητών σ’ αυτή τη περιοχή είναι μια αξιοσημείωτη γαστρονομική εμπειρία, τα πιάτα που φτιάχνουν οι σεφ των δρόμων μπορεί να μην έχουν βραβευτεί με κάποιο αστέρι Michelin όπως γίνεται στα ακριβά gourmet εστιατόρια , αλλά τους επιβραβεύουν τα επιφωνήματα θαυμασμού και τα χαμόγελα των περαστικών που δοκιμάζουν τις γευστικές δημιουργίες τους .Το φαγητό των δρόμων στο Παρίσι βιώνει τη χρυσή εποχή του .Προχωρώντας δυτικά και πάντα στο κέντρο της πόλης, θα βρείτε πολλά μαγαζιά με γρήγορο φαγητό (κυρίως αραβική και ασιατική κουζίνα) στην περιοχή Beaubourg , ανάμεσα στο μουσείο Pompidou και στο Les Halles. Η συγκεκριμένη περιοχή είναι γεμάτη από κόσμο όλες τις μέρες και ώρες. Θα βρείτε από crêperie και γαλλικά καφέ και bistro μέχρι αλυσίδες fast food και μπαρ-μπυραρίες. Η περιοχή προφέρεται για φτηνά γεύματα. Προς το βόρειο τμήμα του Παρισιού, την περιοχή της Μονμάρτης (Montmartre) θα βρείτε πολλά παραδοσιακά γαλλικά μπιστρό με πολύ προσιτές τιμές. Ειδικότερα στην Rue Lepic (κοντά στο μετρό Blanche) θα βρείτε το διάσημο καφέ της Αμελί (ποιος δεν θυμάται την ομώνυμη ταινία με την Οντρέ Τοτού που έσπασε τα ταμεία όταν προβλήθηκε) .
Το καλύτερο ψωμί στο Παρίσι : Η επίσκεψη στον φούρνο του Poilâne αποτελεί μέγιστη γαστρονομική απόλαυση . Το κατάστημα ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές της δεκαετίας του ‘30 και γρήγορα κέρδισε τη φήμη ότι έφτιαχνε το καλύτερο ρουστίκ ψωμί στο Παρίσι με βάση μια μυστική οικογενειακή συνταγή .Το χαρακτηριστικό τους καρβέλι είναι ένα στρόγγυλο ζυμωτό ψωμί με χρυσή κόρα και φέρει την υπογραφή του στην κορυφή. Τα καρβέλια (βάρους δυο κιλών) ψήνονται σε ξυλόφουρνο με προζύμι και θαλασσινό αλάτι . Ο Frank Sinatra , η Lauren Bacall και ο ζωγράφος Salvador Dali ήταν στην εποχή τους οι μεγάλοι θαυμαστές της ποιότητας του Poilâne. Στην οδό Rue du Cherche-Midi 8, στην καρδιά του Saint Germain-des-Prés (στο 6ο διαμέρισμα του Παρισιού), θα βρείτε το αυθεντικό αρτοποιείο Poilâne που εξακολουθεί να παραμένει εδώ και πολλές δεκαετίες τόπος συνάντησης των απανταχού foodies.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου