Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Λαγκάδα-Χίου: Πάμε «Πάσσα» για ψαροφαγία και ανεκτίμητες Χιώτικες γεύσεις !!!


INFO: Είναι αναμφισβήτητα το meeting point της ψαροφαγίας στη Χίο, βρίσκεται στην όμορφη Λαγκάδα (16 χιλιόμετρα από τη χώρα) και ανάμεσα στις υπόλοιπες ψαροταβέρνες αυτή είναι η παλαιότερη και η πληρέστερη το όνομα της «Πάσσας»!!!  Όπως μου λέει ο Γιώργος Πάσσας (είναι η τέταρτη γενιά που διαχειρίζεται το μαγαζί) η επίσημη άδεια που έχουμε στα χέρια μας είναι από το 1952 , αλλά και πριν από την δεκαετία του ΄30 ο παππούς μου είχε το μαγαζί σαν παντοπωλείο-μεζετζίδικο . Ο «Πάσσας» είναι μια ψαροταβέρνα που αγαπήθηκε από τους Χιώτες και τους επισκέπτες του νησιού για την απλότητα των πιάτων της και την άριστη ποιότητα των πρώτων υλών που χρησιμοποιεί . Προσφέρει ελληνική παραδοσιακή κουζίνα «εμπλουτισμένη» με ανεκτίμητες Χιώτικες γεύσεις όπως η τηγανητή αθερινόπιτα με κρεμμύδι που στη ντοπιολαλιά τους λέγεται μπεγότο και είναι ένας  ιδανικός ουζομεζές , ο ολιός (δηλαδή η σακούλα με το μελάνι του χταποδιού) που δοκίμασα για πρώτη φορά , τηγανίζεται με αλεύρι και λάδι , μια πολύ αρχέγονη γεύση που δεν μπόρεσα να προσδιορίσω , ο ολιός μοσχοβολούσε…. θάλασσα , αυτό μου έβγαζε στο στόμα και τραβούσε το χιώτικο ούζο «Απαλαρίνα» σαν τρελό !!!
Τα γαριδο-πουγκάκια  και η γαριδόπιτα μου βγάζανε μια υπέροχη νοστιμιά , το λιαστό χταπόδι στη σχάρα ή λιόκαφτο όπως το λένε στα νησιά , είναι ο πιο νόστιμος νησιώτικος μεζές και ο Πάσσας ξέρει να τον φτιάχνει αριστοτεχνικά , θα δείτε τα χταπόδια απλωμένα στη σειρά κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο να στεγνώνουν μπροστά στη προκυμαία . Ο Γιώργος Πάσσας  αναζητά επίμονα κάθε μέρα τα πιο φρέσκα ψάρια (καθαρά και μικρά) που βγάζουν τα καΐκια στη Λαγκάδα . Τέλος τιμήσαμε και τα παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα της Χίου όπως το αγελαδινό μαστέλο του Κώστα Τουμάζου και το ξεχωριστό γίδινο «τυρί του τσοπάνη» του Λαγκαδούση τυροκόμου Γιάννη Γεωργούλη με τα υπέροχα αρώματα και τη μαστιχωτή υφή .

TIPS : «Πάσσας» , χωριό Λαγκάδα (16 χιλιόμετρα από τη Χίο) , τηλ. κρατήσεων : 2271 074218










Tο ξεχωριστό γίδινο «Τυρί του τσοπάνη» του 
Λαγκαδούση τυροκόμου Γιάννη Γεωργούλη



γαριδο-πουγκάκια





γαριδόπιτα
 
 
       Αυτός είναι ο ολιός (δηλαδή η σακούλα με το μελάνι του χταποδιού) 
Ο ολιός  εδώ μαγειρεμένος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου