H σούμα είναι
το παραδοσιακό ποτό της Χίου, γίνεται με βάση τα σύκα τα οποία αφού μαζευτούν
τον Αύγουστο, αφήνονται να ξεραθούν στον ήλιο. Στη συνέχεια τα τοποθετούν σε
βαρέλια με νερό όπου παραμένουν για δύο εβδομάδες ώστε να δημιουργηθούν οι
μύκητες και να γίνει η ζύμωση. Από τα τέλη του Οκτώβρη έως τα μέσα του Δεκέμβρη
στα χωριά της Χίου λειτουργούν τα παραδοσιακά αποστακτήρια ή αλλιώς νεμπικαριά
όπου οι ντόπιοι απολαμβάνουν την
ιεροτελεστία της απόσταξης . Όταν το καζάνι
πιάσει τη σωστή θερμοκρασία, εξατμίζεται πρώτα το οινόπνευμα, οδηγείται
μέσω του τόξου προς το ψυγείο, όπου οι ατμοί ψύχονται και τρέχει η σούμα !!! Η
περιεκτικότητά της σε οινόπνευμα διαφέρει ανάλογα με τα γούστα του κάθε
παραγωγού, αλλά συνήθως κυμαίνεται στους 45-50° βαθμούς. Κάποιοι παραγωγοί κατά
την απόσταξη μαζί με τα σύκα προσθέτουν διάφορα αρωματικά φρούτα (κυδώνια,
μανταρίνια, μήλα, πορτοκάλια), λίγη μαστίχα και γλυκάνισο, για να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα και πιο
πλούσια αρώματα .Μέχρι το βράδυ η μια καζανιά διαδέχεται την άλλη με συνοδεία
παρέας, φαγητού, μουσικής, χορού και φυσικά σούμας !!!
Photos
: Ilias Vorrias
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου