Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

“Balkan Ekspres” : Ethnic γεύσεις με θέα τον Δούναβη στο γραφικό Zemun του Βελιγραδίου


Το Ζέμουν εκτείνεται μεταξύ τριών λόφων που βρίσκονται δίπλα στις όχθες του ποταμού Δούναβη , σήμερα αποτελεί ένα πανέμορφο  προάστιο του Βελιγραδίου όπου ανθεί η ελληνική παροικία από την εποχή του 18ου αιώνα που άκμαζε το εμπόριο στα χέρια των Ελλήνων . Εδώ ο επισκέπτης θα θαυμάσει λαμπρά αξιοθέατα όπως ο πύργος του Γκάρντος  από τον 18ο αιώνα , το πάρκο του Ζέμουν, την  όπερα και το θέατρο Madlenianum . Θα θαυμάσει όμως και την υπέροχη περαντζάδα επάνω στο ποτάμι όπου θα βρει μια σειρά από εστιατόρια που προσφέρουν ποιοτικό φαγητό . Στις όχθες του ποταμού Δούναβη και μέσα  στην καρδιά του Zemun σε μια υπέροχη πανοραμική τοποθεσία θα βρείτε το εστιατόριο-café «Balkan Ekspres» , όταν λειτούργησε στα τέλη της δεκαετίας του '90 έγινε αμέσως το σημείο αναφοράς της περιοχής . Ένα μέρος του μαγαζιού στεγάζεται σ’ ένα παλιό βαγόνι των σιδηροδρόμων της παλαι ποτε Γιουγκοσλαβίας και βρίσκεται σε ένα  ύψωμα 50 μέτρων  πάνω από τον Δούναβη . Αξίζει να το επισκεφθείτε για τη μοναδική πανοραμική του θέα ( η οποία είναι  τέλεια την άνοιξη και το καλοκαίρι) αλλά και για το πλούσιο και φροντισμένο μενού που προσφέρει . Κρύα και ζεστά ορεκτικά , σούπες με ψάρια ποταμίσια και ζυμαρικά. Πιάτα με κοτόπουλο , μοσχάρι, χοιρινό, ψάρι και  σαλάτες . Οι δε τηγανίτες που φτιάχνει είναι τόσο τεράστιες και νόστιμες που δεν θα χρειαστείτε γλυκά για τις επόμενες δυο μέρες. Η λίστα των κρασιών είναι ενημερωμένη με τοπικούς οίνους του σέρβικου αμπελώνα, στα λευκά κρασιά κυριαρχεί το κλασσικό Riesling και το Sauvignon Blanc ενώ στα ερυθρά το ενδιαφέρον μονοπωλεί η ποικιλία Prokupac (μάλλον πρόκειται για την τοπική ονομασία της ποικιλίας Syrah). Οι τιμές ήταν λογικές και διαμορφώθηκαν το διάστημα που βρεθήκαμε εκεί σε 10 - 15€ το άτομο . 

Tips : Εστιατόριο «Balkan Ekspres» στην κορυφή του λόφου , Διεύθυνση : Despota Đurđa 22,  προάστιο Ζέμουν , Βελιγράδι , Ώρες λειτουργίας : 09:00 - 00:00 κάθε μέρα .














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου