☛ Ένας
δημοφιλής ουζομεζές που κακοποιείται βάναυσα στις περισσότερες ελληνικές ταβέρνες
είναι το ηλιόκαυτο χταπόδι το οποίο σε χρεώνουν μια περιουσία , στη
Θάσο με κόστισε 14 ευρώ , στη Χίο 15 ευρώ ,
στα Χανιά 18 , όλες οι παραπάνω τιμές είναι για ένα
και μόνο πλοκάμι !!! Αφού πρώτα το βράσουν για να μαλακώσει τάχα μου ,
στερώντας του όλη τη θαλασσινή νοστιμιά του , το ρίχνουν μετά σε δυνατή φωτιά και
στο φέρνουν ξερακιανό και άγευστο !!! Ένας καλός μάστορας που φτιάχνει
αριστοτεχνικά λιόκαφτο χταπόδι είναι ο Παναγιώτης Ματζώνας στα Λιμενάρια της Θάσου
(ταβέρνα «Αγκίστρι») . Αφού πρώτα το σβουρίσει
καλά για να μαλακώσει , στη συνέχεια το αλείφει με λάδι και το απλώνει στον
ήλιο για να στεγνώσει. Το στέγνωμα μπορεί να διαρκέσει από 1εως 3 ημέρες , βέβαια
καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας ελέγχει αν η σάρκα του έχει φτάσει στο επιθυμητό
αποτέλεσμα που θέλει .Κατόπιν το ρίχνει στη σχάρα σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά
και στο φέρνει στο τραπέζι σου μελωμένο με τις πικάντικες εντάσεις του , την
χαρακτηριστική μαστιχωτή σκληράδα και τον θαλασσινό ζωμό του. Στο πιάτο προσθέτει μόνο λάδι και ξύδι χωρίς
άλλες περιττές φιοριτούρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου