Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

Το μανιτάρι πλευρώτους του ερυγγίου με την απίστευτη γεύση umami !!!

Το υπέροχο  μανιτάρι πλευρώτους του ερυγγίου (Pleurotus eryngii), καρποφορεί όλο το χρόνο κυρίως το φθινόπωρο, σε ομάδες, παρασιτικά στις ρίζες του γαϊδουράγκαθου σε λιβάδια, αγρούς και σε βοσκοτόπια ,ο Παναγιώτης το μαζεύει από το δάσος της Ελατιάς . Είναι γνωστό και με τα ονόματα King Trumpet, French Horn , King Eryngii και Royal Trumpet . Είναι ένα παχύ, σαρκώδες λευκό μανιτάρι , που η σάρκα του μοιάζει με αυτήν του boletus (πορτσίνι) , πολύ νόστιμο , ελαφρώς πικάντικο και όταν ψηθεί ή τηγανιστεί βγάζει μια εξαίσια γεύση umami. Η γυναίκα του Παναγιώτη Γρηγοριάδη τa σόταρε στο τηγάνι  με αιγοπρόβειο  βούτυρο ανοιξιάτικης λευκής τρούφας  και ανθό  αλατιού , φτιάχνοντας  ένα καταπληκτικό πιάτο με ιδιαίτερες αιχμές. Μαγειρεμένο το μανιτάρι  είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο του χοιρινού κρέατος του καλαμαριού και των οστράκων , πρέπει επίσης να υπάρχει στο πιάτο του κάθε χορτοφάγου λόγω της υψηλής περιεκτικότητας του σε πρωτεΐνες και αμινοξέα , είναι ιδανικό όμως και για τη μείωση της χοληστερόλης. Μπορείτε να το φτιάξετε βέβαια και με άλλους τρόπους , να το προσθέσετε σε συνταγές με ριζότο και λαζάνια , σε σούπες αλλά και σε πιάτα με κοτόπουλο και  χοιρινό .

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου