Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Η πολίτικη παράδοση στα ζαχαροπλαστεία Χατζή !!!

Είναι γεγονός ότι χρωστάμε πολλά στα ζαχαροπλαστεία  «Χατζής»  που έβαλαν  στη ζωή μας την πολίτικη παράδοση στη  ζαχαροπλαστική. Κάθε επίσκεψη εδώ είναι και ένα μαγευτικό ταξίδι γλυκών συνταγών που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Η ιστορία των ζαχαροπλαστείων ξεκινάει το 1908, στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, και ενώ πέρασε από πολλά κύματα, όπως τη μεγάλη πυρκαγιά στη Θεσσαλονίκη, αυτό που δεν «κάηκε» ποτέ ήταν ο αρχικός στόχος των ανθρώπων τους, τη συνέχιση δηλαδή, της παράδοσης και τη διατήρηση της αρχικής συνταγής. Ανάμεσα στα πιο ονομαστά γλυκά εδέσματα που έκαναν ξακουστό το όνομα Χατζής είναι τα πολίτικα σιροπιαστά Χανούμ μπουρέκ, αλλά και ο μπακλαβάς , εκμέκ, κανταΐφι με καϊμάκι, βεζύρ παρμάκ («τα δάχτυλα του βεζίρη» -παραδοσιακό χειροποίητο φύλλο με ζεστό σιρόπι και γέμιση κρέμα), σεκέρ παρέ (ζύμη από σιμιγδάλι και αμύγδαλα, περιχυμένα με καυτό σιρόπι), το δημοφιλες  καζάν ντιπί κα. Ξεχωρίζει και η μπόζα( Boza ) ένα παχύρρευστο ρόφημα πλούσιο σε υδατάνθρακες και βιταμίνες που παράγεται από δημητριακά, νερό και ζάχαρη και καταναλώνεται κυρίως τους χειμερινούς μήνες. Είναι πολύ  δημοφιλές στη Κωνσταντινούπολη αφού έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ (συνήθως γύρω στο 1%),  ενώ η γεύση του είναι  ελαφρώς όξινη και γλυκιά.

 











 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου