Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

Lohikeitto : Η αγαπημένη κρεμώδης σούπα σολομού των Φινλανδών

Το μεγαλύτερο μέρος της Φινλανδίας καλύπτεται από δάση ,  διαθέτει περισσότερες από 188.000 λίμνες (!!!) και πολλά  νησιά. Έτσι τα ψάρια ( ο σολομός και η πέστροφα  είναι σε αφθονία  στα βόρεια ποτάμια της Φινλανδίας) και το άγριο κρέας είναι τα  βασικά συστατικά της φινλανδικής κουζίνας . Η Lohikeitto  είναι μια δημοφιλής σκανδιναβική σούπα (στη Σουηδία ονομάζεται Laxsoppa και στη Νορβηγία, Fiskesuppe) που δοκίμασα στο Ελσίνκι και μου άρεσε πολύ , κύρια συστατικά της ο σολομός, οι πατάτες και η κρέμα . Τις περισσότερες φορές την μαγειρεύουν σε ζωμό ψαριού (που τον παρασκευάζουν χρησιμοποιώντας το δέρμα του σολομού, το κεφάλι και τα κόκκαλα του) και άλλες φορές σε ζωμό λαχανικών. Η σούπα  Lohikeitto  περιέχει μεγάλα τρυφερά κομμάτια σολομού, ενώ οι πατάτες και τα καρότα κολυμπούν σε ένα νόστιμο κρεμώδη ζωμό αρωματισμένο με πράσα και άνηθο. Τα μπαχαρικά που προσθέτουν βάθος και διάσταση στη γεύση της σούπας είναι φύλλα δάφνης, μαύρο πιπέρι και μπαχάρι . Το πώς αυτά τα απλά συστατικά μπορούν να συνδυαστούν και να σχηματίσουν μια τόσο έντονη και ανεπιτήδευτη  γεύση είναι ένα ερώτημα !!!  Κλασική γαρνιτούρα της σούπας είναι το  ψιλοκομμένο άνηθο . 

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου