Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Μοσχάτο Σάμου: Η ποικιλία με τα χίλια αρώματα !!!

Το  Άσπρο Μοσχάτο Σάμου (muscat blanc) ή αλλιώς «μοσχούδι» είναι μια ευγενή ποικιλία αμπέλου, αρκετά διαδεδομένη σε όλη τη λεκάνη της Μεσόγειο αλλά  μόνο στη Σάμο εκδηλώνεται ο καλύτερος χαρακτήρας του. Η αμπελοκαλλιέργεια του μοσχάτου λαμβάνει χώρα στις παραδοσιακές «πεζούλες ξερολιθιάς» (αναβαθμίδες) μέχρι του ύψους των 900 μέτρων . Αποτελεί μια ιδιαίτερα δύσκολη και επίπονη παραδοσιακή αμπελουργική πρακτική, που δίνει πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις , το σταφύλι είναι εξαιρετικής ποιότητας, συνεισφέροντας έτσι στη δημιουργία των μοναδικών κρασιών της Σάμου.

Το Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου :  στεγάζεται σε ένα υπέροχο πέτρινο κτίριο του 19ου αιώνα, το οποίο λειτουργούσε πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού ως οιναποθήκη και αργότερα ως βαρελοποιείο. Μετατράπηκε σε μουσειακό χώρο και φιλοξενεί στοιχεία που προσδιορίζουν το σαμιώτικο κρασί: Από τη φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των σαμιακών αμπελιών σε «πεζούλες ξερολιθιάς», το «καλύβι» και το πατητήρι, τις συλλεκτικές φιάλες, τις παλαιές φωτογραφίες και τα χειρόγραφα αρχεία καταγραφής της παραγωγής, τα εργαλεία και σκεύη, την τέχνη της βαρελοποιίας, ως τα παμπάλαια μηχανήματα οινοποίησης αλλά και τις τεράστιες  ξύλινες οινοδεξαμενές του προηγούμενου αιώνα, χωρητικότητας έως και 80 τόνων! Ακόμη, εκτίθενται τα σημαντικότερα από τα εκατοντάδες διεθνή βραβεία  με τα οποία έχουν τιμηθεί τα κρασιά του ΕΟΣ Σάμου. Χορτασμένος από ιστορία, αλλά «διψασμένος» για κρασί ο επισκέπτης, μπορεί να αγοράσει  τα κρασιά του  Ενιαίου  Οινοποιητικού  Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου στον ειδικό χώρου όπου πωλούνται και αυθεντικά τοπικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα των παραγωγών-μελών του Συνεταιρισμού.

 




















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου