Τρίτη 24 Μαΐου 2022

Επισκεφτήκαμε το Οινοποιείο και τους αμπελώνες του Κτήματος Τσικρικώνη στο Μυρτόφυτο του Παγγαίου

Ο Θοδωρής Τσικρικώνης : είναι ένας μετρημένος , οργανωτικός και προικισμένος άνθρωπος που αγαπάει με πάθος τη δουλειά του , αφού σπούδασε πολιτικός μηχανικός στη Ξάνθη, γεωπονία και οινολογία στη Θεσσαλονίκη και το Μπορντό της Γαλλίας , αποφάσισε να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση του Κτήματος Τσικρικώνη στο Μυρτόφυτο του Παγγαίου . Την δεκαετία του ’50 ο παππούς Θεόδωρος μαζί με την γιαγιά Χρυσάνθη ξεκίνησαν να φυτεύουν τα πρώτα αμπέλια της οικογενείας και ένα από τα πρώτα της περιοχής. Ο αμπελώνας καταλάμβανε τότε έκταση 15 στρεμμάτων και οι ποικιλίες που φυτεύτηκαν ήταν το Ροζακί, το μοσχάτο και οι μπογιαμάδες.

Ο ιδιόκτητος γραμμικός αμπελώνας :  του Κτήματος  βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Συμβόλου σε υψόμετρο έως 350 μέτρα , έχει έκταση 120 στρεμμάτων και χωρίζεται σε 7 νοικοκυρεμένα αμπελοτόπια με ελληνικές και γαλλικές ποικιλίες . Ξεχωρίζει η Ασβεσταριά ψηλά στο λόφο με μοναδική θέα το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, το αμπελοτόπι αυτό μας δίνει ασύρτικο, μαλαγουζιά και μοσχάτο . Στον Πλάτανο ευδοκιμούν οι γαλλικές ποικιλίες chardonnay, sauvignon blanc, merlot, o Γκάλανος μας δίνει την αρωματική ποικιλία μαλβάζια και το sauvignon blanc, το Σπαθάτικο και το Ντρεσνοπήγαδο βγάζουν μόνο ροζακί , και τα αμπελοτόπια Κέλτεπε και Σερβίτεπε στη Νέα Πέραμο με sauvignon blanc και cabernet sauvignon . Το  terroir  της περιοχής χαρακτηρίζεται από τα βαθιά, γόνιμα εδάφη αργίλου και ασβεστόλιθου , την θαλάσσια αύρα του Αιγαίου πελάγους και τις δροσερές αέριες μάζες του Συμβόλου , είναι ιδανικό για να  ευδοκιμήσουν οι γαλλικές και οι ελληνικές ποικιλίες του Κτήματος .

Το Οινοποιείο :  βρίσκεται στην είσοδο του χωριού και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα ιδιόκτητα αμπελοτόπια , σε μια έκταση  10 στρεμμάτων , μέσα σ’ ένα παλιό ελαιώνα. Περιλαμβάνει χώρους υποδοχής και επεξεργασίας των σταφυλιών, χώρους οινοποίησης , εμφιάλωσης και παλαίωσης . Δίπλα στο οινοποιείο υπάρχει και το παραδοσιακό αποστακτήριο της οικογένειας όπου παράγεται τσίπουρο για ιδιωτική χρήση. Πρόσφατα ο Θοδωρής ξεκίνησε την ανακαίνιση ορισμένων χώρων του οινοποιείου.

Κρασιά  δια  χειρός  Θοδωρή  Τσικρικώνη:   Ο Θοδωρής ξεκίνησε μόλις το 2013 να φτιάχνει κρασιά με την χρήση νέων επιστημονικών μεθόδων που εξασφαλίζουν υψηλά πρότυπα παραγωγής , πάντα όμως με τη σφραγίδα της περιοχής και των γηγενών ποικιλιών της. Από το ξεκίνημα του και όλα αυτά τα χρόνια διαπιστώνουμε μια θεαματική εξέλιξη στη πορεία του, κάθε χρόνο πολύ καλυτέρα , κάθε χρόνο κάτι καινούργιο και ξεχωριστό . Ένα από τα σημαντικότερα βήματα του παραγωγού λαμβάνει χώρα το 2015 με την οινική αναβίωση της ξεχασμένης ποικιλίας Ροζακί (ή κέρινο) . Γίνεται ο πρώτος παραγωγός παγκοσμίως που εμφιάλωσε κρασί αυτής της ποικιλίας από ένα αμπελοτόπι ηλικίας 70 ετών!!! Το αποτέλεσμα της οινοποίησης ήταν εντυπωσιακό, κυκλοφόρησε πρώτα το Ροζακί  που ζυμώθηκε μόνο στη δεξαμενή και στη συνέχεια ακολούθησε το premium που ωρίμασε σε βαρέλι γαλλικής δρυός. Είναι δυο ετικέτες-σταθμός για τον Καβαλιώτικο αμπελώνα , που δυστυχώς η τοπική εστίαση δεν γνωρίζει την ύπαρξη τους ή τις αγνοεί ηθελημένα για χάρη του φτηνού χύμα κρασιού!!! Το 2017 ακολούθησε το Ξινόμαυρο με την σωμόν όψη και τα πλούσια αρώματα ροζ λουλουδιών, φράουλας και κίτρινης κολοκύθας στην μπαχαρώδη μύτη. Το κρασί αυτό επιδέχεται παλαίωσης από 3 έως 5 έτη.

Ένα Ροζακί (σε δυο εκδόσεις) :  Το Ροζακί του κτήματος Τσικρικώνη (από αμπελώνα 70 ετών) είναι το πρώτο που εμφιαλώθηκε παγκοσμίως!!!  Το κρασί ωρίμασε σε ανοξείδωτες δεξαμενές από 6 έως 8 μήνες με επιλεγμένες οινολάσπες. Το συγκεκριμένο κρασί  μπορεί να παλαιωθεί από 3 έως 5 έτη. Γράφει για το κρασί στην ιστοσελίδα του ο Γιάννης Καρακάσης (Master of wine)  “πέρυσι δοκίμασα το Tsikrikonis Rozaki 2018 που προέρχεται από αμπέλια ηλικίας 60+ ετών και εντυπωσιάστηκα τόσο πολύ που το συμπεριέλαβα στο star line up μου για το Old Vines Masterclass που πραγματοποιήθηκε στην έκθεση Artisanal Wines of Greece” *****  To άλλο Rozaki oak ferment (που είναι η premium έκδοση του) προέκυψε από τον μονοποικιλιακό αμπελοτόπι Ντρεσνοπήγαδο . Η αρχαία λευκή ποικιλία Ροζακί ή Κέρινο όπως γνωρίζουν πολύ καλά οι Καβαλιώτες μας δίνει κατεξοχήν επιτραπέζιο βρώσιμο σταφύλι. Ο Θοδωρής κατάφερε να ξεπεράσει αυτήν την ιδιαιτερότητα του σταφυλιού αφήνοντας το κρασί να ζυμωθεί σε γαλλικό δρύινο βαρέλι για ένα μήνα με τις οινολάσπες του και στη συνέχεια να ωριμάσει για άλλους έξη μήνες , το αποτέλεσμα τον δικαίωσε *****  Σύμφωνα με τον κριτικό κρασιού Παύλο Γκέγκα το συγκεκριμένο ροζακί μπορεί να συνοδεύσει στο τραπέζι ,  ψάρια και θαλασσινά, linguine alle vongole και ριζότο με αχιβάδες, λευκό κρέας και πουλερικά με απαλές λεμονάτες σάλτσες *****  

 













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου