Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Χρυσό Βραβείο απέσπασε ο καβουρμάς Διδυμοτείχου που παρασκευάζει ο Χρήστος Δελιντζής

 Ο καβουρμάς (οφείλει την ονομασία του στην τουρκική λέξη kavurmak που σημαίνει καβουρντίζω) είναι ένα ξεχωριστό αλλαντικό που αγαπούν οι κάτοικοι του Έβρου . Τα μυστικά της παρασκευής του έφεραν οι πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη πριν από 100 χρόνια και από τότε παραμένει σημείο αναφοράς της θρακιώτικης κουζίνας. Έκοβαν το χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας σε μερίδες, το έπλεναν και το αλάτιζαν γενναία και το άφηναν όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα το έβραζαν σε μεγάλα καζάνια για ώρες και μετά το καβούρδιζαν στα υγρά τους χωρίς καθόλου συντηρητικά, παρά μόνο με μετρημένα μπαχαρικά και ελάχιστο λίπος . Στο τέλος τον αποθήκευαν σε τσουκάλια τα οποία σκέπαζαν  με λίπος για να μπορέσει να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα , μια και την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ψυγεία για να τον διατηρήσουν νωπό ή κατεψυγμένο. Στο Διδυμότειχο  το κρεοπωλείο της οικογένειας Δελιντζή έχει μια παράδοση 40 ετών στην παραγωγή του καβουρμά, μετά τον πατέρα του και τον θείο του , την οικογενειακή παράδοση συνεχίζει ο υιός Χρήστος  Δελιντζής. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μας μίλησε αναλυτικά για τον τρόπο της παρασκευής του : “ στον καβουρμά μας χρησιμοποιούμε μοσχαρίσιο και χοιρινό κρέας , αφού πρώτα σιγοβράσει στη συνέχεια το καβουρντίζουμε χωρίς ξένες πρόσθετες ύλες, σε ανοξείδωτο καζάνι από χάλυβα, το παραδοσιακό μπακίρι. Δίνουμε βαρύτητα στα λίγα μπαχαρικά, ώστε να αναδεικνύεται η ποιότητα και η γεύση του καθαρού κρέατος“ . Ο καβουρμάς της Κρεαταγοράς Δελιντζή βραβεύτηκε πρόσφατα στην «7η Έκθεση Meat & Grill Days 2022» που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα , αποσπώντας το χρυσό βραβείο ανάμεσα σε 800 συμμετοχές  από όλη την Ελλάδα. Βασικό κριτήριο της αξιολόγησης αποτέλεσε η γεύση , η πρώτη ύλη η οποία βασίζεται στα ντόπια κρέατα και η απουσία συντηρητικών.

Tips : Η Κρεαταγορά Δελιντζή δραστηριοποιείται στο Διδυμότειχο εδώ και 43 χρόνια , βρίσκεται στην οδό Βενιζέλου 28 , για παραγγελίες απευθυνθείτε στο τηλ: 2553 026600.                       

                                                            Βαγγέλης Φουντούκος 

 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου