Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Παστουρμάδες και σουτζούκια στο μεζετζίδικο της «Βούκας»

Για μια μέρα η «Βούκα» έγινε ένα αυθεντικό μεζετζίδικο της Μικράς Ασίας , εκεί που οι πρόγονοι μας συνόδευαν τις ρακιές τους με εκλεκτούς καραμανλίδικους μεζέδες . Ήταν μια γευστική βραδιά αφιερωμένη στα βραβευμένα προϊόντα της οικογένειας Ατλαμάζογλου που όλα αυτά τα χρόνια φτιάχνει παστουρμά και σουτζούκια με την πατροπαράδοτη συνταγή των Καραμανλήδων . Ο παστουρμάς παρασκευάζεται από διαλεχτό μοσχαρίσιο κρέας πρώτης ποιότητας , έχει ισορροπημένη λιπαρότητα και δεν είναι πολύ αλμυρός . Το καραμανλίδικο σουτζούκι είναι νοστιμότατο , έχει ένα πιπεράτο τόνο και τρώγεται ωμό σαν απλό σαλάμι, ή ψημένο μαζί με αυγά . Οι αισθήσεις μας κατά τη διάρκεια της βραδιάς «πλημμύρισαν» με αυθεντικές γεύσεις , αρώματα και μνήμες από τις αλησμόνητες πατρίδες    Ο Βενέτης Κυρλής και ο Πάνος Χατζησταματίου πήραν τα εξαιρετικά προϊόντα της οικογένειας Ατλαμάζογλου και επιμελήθηκαν ένα μενού που ισορρόπησε μεταξύ παράδοσης και νεωτερισμού *****  Το σουτζούκι , τροφαντό και σέρτικο τρώγεται και σκέτο, αλλά λιωμένο μέσα στο πεϊνιρλί μαζί με κασέρι και βούτυρο ήταν μια γευστική καλαισθησία *****  Η  ραπανοσαλάτα μας αιχμαλώτισε ευχάριστα με τις υφές και τα αρώματα της , ο  chef πρόσθεσε ψαρονέφρι , ρόκα, πορτοκάλι και μια βινεγκρέτ γλυκιάς μουστάρδας ***** 

Προσπάθησα ειλικρινά να παίξω φουλ άμυνα για να μην κατασπαράξω μονομιάς την εξαίσια πίτα Καισαρείας με παστουρμά, κασέρι, ντομάτα και πιπεριά *****  Οι χυλοπίτες  με τον χοιρινό παστουρμά , τη κρέμα καρμπονάρας , και το πεκορίνο μας προσέφεραν μια ξεχωριστή αιχμηρή νοστιμιά *****  Τέλος στο τραγανό αυγό ποσέ με πατάτες μπράβας , σάλτσα ατζίκα και πετμέζι , αναζήτησα τη γεύση του χοιρινού παστουρμά και δεν τη βρήκα , προφανώς εξαϋλώθηκε στο τηγάνι . Η πρόταση του sommelier για το μενού ήταν ένα διαχρονικό κρασί του Δραμινού αμπελώνα το  “Χ”  από το Κτήμα Οινογένεσις του Μπάκη Τσάλκου *****  Εν κατακλείδι η εκδήλωση ήταν επιτυχημένη , ο κόσμος τίμησε την οικογένεια Ατλαμάζογλου και στήριξε το μεζεδοπωλείο «Βούκα» που αποτελεί φάρο στη γαστρονομική σκηνή της Καβάλας  *****

Tips : Κάθε χρόνο τα  «Βραβεία Ποιότητας» του περιοδικού Γαστρονόμος της Καθημερινής απονέμονται σε Έλληνες παραγωγούς τροφίμων αλλά και εμπόρους, επιχειρηματίες του αγροδιατροφικού κλάδου, μάγειρες και εστιάτορες  που ξεχωρίζουν για το ήθος και την ποιότητά τους. Φέτος η απονομή των  «15ων Βραβείων Ποιότητας» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Δεκεμβρίου στην εμβληματική και πλήρως ανακαινισμένη Αγορά Μοδιάνο  της Θεσσαλονίκης , όπου τιμήθηκαν παραγωγοί και επιχειρήσεις Μικρασιατών από όλη την Ελλάδα , μεταξύ αυτών ήταν και το εργαστήριο premium αλλαντικών της Οικογένειας Ατλαμάζογλου που απέσπασε το Βραβείο Παραγωγής  ποιοτικών αλλαντικών.

 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου