Είναι αναμφισβήτητα τόπος συνάντησης για τους λάτρεις της ψαροφαγίας στη Χίο , βρίσκεται στην γραφική Λαγκάδα (16 χιλιόμετρα από τη χώρα) και ανάμεσα στις υπόλοιπες ψαροταβέρνες της περιοχής είναι η παλαιότερη κυρίες και κύριοι ο «Πάσσας» !!! Όπως μου λέει ο Γιώργος Πάσσας (είναι η τέταρτη γενιά που διαχειρίζεται το μαγαζί) η επίσημη άδεια που έχουμε στα χέρια μας είναι από το 1952, αλλά και πριν από την δεκαετία του ΄30 ο παππούς μου είχε το μαγαζί σαν παντοπωλείο-μεζετζίδικο . Η ψαροταβέρνα προσφέρει ελληνική παραδοσιακή κουζίνα «εμπλουτισμένη» με ανεκτίμητες Χιώτικες γεύσεις όπως η τηγανητή αθερινόπιτα με κρεμμύδι που λέγεται και μπεγότο ένα αγαπημένο πιάτο στο νησί της μαστίχας . Ο ολιός (είναι το μελάνι που δημιουργείται μέσα στο θαλάμι του χταποδιού) και είναι ένας ιδιαίτερος μεζές που αγαπούν στη Χίο. Παίρνει λοιπόν ο μάγειρας τη μεμβράνη με το μελάνι και αφού την αλευρώσει τη τηγανίζει στο λάδι . Είναι ένας τολμηρός μεζές που τη γεύση του δεν μπόρεσα να την προσδιορίσω εύκολα , θα αρκεστώ να πω ότι σου δίνει μια αρχέγονη φίνα πικράδα . Το λιαστό χταπόδι είναι ένας ουζομεζές που κακοποιείται βάναυσα στις περισσότερες ταβέρνες της χώρας αφού πρώτα το βράζουν για να μαλακώσει , εδώ απεναντίας το σέβονται απόλυτα αφού το απλώσουν στον ήλιο το ρίχνουν μετά στη θράκα και στο φέρνουν στο τραπέζι μελωμένο και σφριγηλό , με μια υπέροχη μαστιχωτή σκληράδα .
Ξεχωρίσαμε επίσης
τα νοστιμότατα γαριδο-πουγκάκια ,
το ψητό αγελαδινό μαστέλο του Κώστα Τομάζου και το ξεχωριστό γίδινο «τυρί του
τσοπάνη» του Λαγκαδούση τυροκόμου Γιάννη Γεωργούλη . Στα γευστικά highlights
του μαγαζιού θα πρέπει να προσθέσουμε τις επικές μακαρονάδες θαλασσινών . Από τις σχάρες του
«Πάσσα» κάνουν πασαρέλα καθημερινά όλες οι φρεσκαδούρες του Αιγαίου πελάγους ,
πετρόψαρα πρώτης διαλογής , ανάλογα με την εποχή όμως θα βρείτε και το
αντίστοιχο ψιλό ψαράκι τηγανισμένο μαστορικά . Η ταβέρνα διαθέτει μια πλήρη
λίστα αποσταγμάτων , δίνοντας έμφαση στα χιώτικα ούζα που ζωή νάχουν είναι
πολλά, θα βρείτε όμως και το παραδοσιακό τσίπουρο του νησιού τη σούμα που
φτιάχνεται από αποξηραμένα σύκα .
Tips : «Πάσσας» , χωριό Λαγκάδα (16 χιλιόμετρα από τη Χίο) , τηλ. κρατήσεων : 2271 074218
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου