Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023

Βραβεύτηκε διεθνώς το «Nils Koenig gin» by Dimitris Chariskos

Το «Dry River» ήταν το πρώτο ελληνικό τζιν που δημιουργήθηκε στη Βόρεια Ελλάδα από τον χημικό Δημήτρη Χαρίσκο στην κοιλάδα του Ξηροποτάμου Δράμας . Οι πρώτες ύλες για την παρασκευή του ήταν  ο άγριος άρκευθος και δέκα είδη βοτάνων που συλλέχτηκαν από τα βουνά της Δράμας . Πριν από δύο χρόνια, μια παρέα τριών φίλων από τη Γερμάνια ανάμεσα τους και ο διάσημος dj  Nils Koenig που δραστηριοποιείται στη μουσική σκηνή του Dortmund εδώ και ένα τέταρτο του αιώνα , επισκέφτηκαν τον Δημήτρη Χαρίσκο στη Δράμα και του ζήτησαν να παρασκευάσει για λογαριασμό τους ένα επετειακό τζιν που θα φέρει το διακριτικό όνομα «Nils Koenig gin». Στον πρώτο χρόνο της κυκλοφορίας του στη Γερμανία κατάφερε να σημειώσει υψηλές πωλήσεις και να αποσπάσει την διεθνή αναγνώριση, κερδίζοντας χρυσό και ασημένιο μετάλλιο σε δυο διαφορετικούς κορυφαίους διαγωνισμούς οινοπνευματωδών ποτών. Συγκεκριμένα στη Γερμανία απέσπασε το χρυσό μετάλλιο στο «WOMENS INTERNATIONAL TROPHY» ως το καλύτερο τζιν στη γευσιγνωσία , η κριτική επιτροπή μάλιστα αποτελείτο μόνο από γυναίκες. Ακολούθησε η Νέα Υόρκη κερδίζοντας το ασημένιο μετάλλιο στο «NEW YORK INTERNATIONAL  SPIRITS COMPETITION» , σ’ αυτή τη γευσιγνωσία τη κριτική επιτροπή αποτελούσαν  επιλεγμένοι έμποροι λιανικής πώλησης. Το Nils Koenig gin που είχαμε την ευκαιρία να το δοκιμάσουμε , το διακρίνει μια απαλή βοτανικότητα , ενώ στο στόμα εμφανίζεται αμέσως το πικρόλεπτο άρωμα και η γλυκόπικρη γεύση του άρκευθου που παιχνιδίζει ευχάριστα με τον αρωματικό  χαρακτήρα των εσπεριδοειδών . Συγχαρητήρια στον Δημήτρη Χαρίσκο και στην ομάδα του Nils Koenig gin .

 






Άγριος άρκευθος από την κοιλάδα του Ξηροποτάμου Δράμας


Η Limniona Oenops του Νίκου Καρατζά βραβεύτηκε ως το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΡΥΘΡΟ ΚΡΑΣΙ από ελληνικές ποικιλίες στο φετινό διαγωνισμό «50 Great Greek Wines»

Πριν από λίγα χρόνια ο Νίκος Καρατζάς ξεκίνησε την οινοποίηση τεσσάρων μονοποικιλιακών κρασιών,  μιας Λημνιώνας  από τη Θεσσαλία , ενός Βιδιανού από την ορεινή Κρήτη , και δυο Ξινόμαυρων  από τον Τρίλοφο Ημαθίας , ποικιλίες που δεν ήταν στη πρώτη γραμμή παραγωγής από τους  περισσότερους Έλληνες οινοποιούς  αλλά τον τελευταίο καιρό έγιναν ανερχόμενες στις προτιμήσεις τους !!!  Να λοιπόν που ήρθε η δικαίωση για τον οινολόγο Νίκο Καρατζά με την Λημνιώνα του από αμπέλια 25 ετών της Θεσσαλίας . Αφού πρώτα τη ζύμωσε σε μεγάλα ανοιχτά βαρέλια, στη συνέχεια την άφησε να ωριμάσει για 10 μήνες σε αμφορείς με τις οινολάσπες της. Τέλος την εμφιάλωσε αφιλτράριστη με ελάχιστες  εξωτερικές παρεμβάσεις και νάτη η αγνή Λημνιώνα με τον εκφραστικό της χαρακτήρα των μαύρων φρούτων και των ωραίων μπαχαρικών. Η Limniona Oenops  ανακηρύχθηκε ως το ΚΟΡΥΦΑΙΟ ΕΡΥΘΡΟ ΚΡΑΣΙ από ελληνικές ποικιλίες στο φετινό διαγωνισμό «50 Great Greek Wines». Στην επιτροπή αξιολόγησης του διαγωνισμού που ήταν υψηλού κύρους και παγκόσμιας εμβέλειας συμμετείχαν 7 «Master of Wine» που αποτελεί τον κορυφαίο τίτλο διάκρισης παγκοσμίως στον χώρο του κρασιού (υπάρχουν μόνο 300 άνθρωποι στον κόσμο που κατέχουν αυτόν τον επίζηλο τίτλο) . Οι 7 Master of Wine που συμμετείχαν στον διαγωνισμό «50 Great Greek Wines» ήταν η Αγγλίδα  Julia Harding MW (Senior Editor and Writer at JancisRobinson.com), ο Άγγλος Μark Andrew MW (co-founder Noble Rot Magazine & Restaurants), η  Τσέχα Lenka Sedlackova MW (Senior brand manager Bancroft), ο Πολωνός Wojciech Bońkowski MW (Wine Writer), η Γερμανίδα Caro Maurer MW (Journalist and Wine educator), ο Άγγλος Demetri Walters MW (Wine Consultant) και ο Βέλγος Christophe Heynen MW (Serial entrepreneur in the wine business). Το οινοποιείο του Νίκου Καρατζά για 3η συνεχόμενη χρονιά βρίσκεται ανάμεσα στις καλύτερες ετικέτες του διαγωνισμού, κάτι που δίνει ασφαλώς ακόμα μεγαλύτερη δύναμη στον δημιουργό του να συνεχίσει το όραμά του για κρασιά υψηλής ποιότητας από ελληνικές ποικιλίες και επιλεγμένα terroir.