☛ Οι
Μηλίγκες είναι ένα είδος τυρόψωμου που έφτιαχναν οι Καβακλιώτες στην Ανατολική Ρωμυλία . Στις αρχές του 20ου αιώνα υπέστησαν ανελέητους
διωγμούς από τους Νεότουρκους , ξεριζώθηκαν από τα μέρη τους και διασκορπίστηκαν
σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας , πολλοί από αυτούς βρήκαν φιλόξενο έδαφος στα
Κουφάλια της Θεσσαλονίκης . Σήμερα οι απόγονοι των προσφύγων από την Ανατολική
Ρωμυλία αποτελούν το 80% του πληθυσμού των Κουφαλίων, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό
αποτελείται από γηγενείς Μακεδόνες, Πόντιους, Σαρακατσάνους και Θρακιώτες . Εκτός
από τα προσωπικά τους κειμήλια, την ιστορία τους και τις γνώσεις τους , οι πρόσφυγες
έφεραν μαζί τους και τη διαφορετική γευστική κουλτούρα τους .Η παρασκευή της μηλίγκας
είναι μια ιδιαίτερα χρονοβόρα διαδικασία αφού γίνεται αποκλειστικά
κομματάκι- κομματάκι με το χέρι , υπάρχουν βέβαια και οι νηστίσιμες μηλίγκες
(από λαχανικά) γι’ αυτούς που κάνουν νηστεία . Ακολουθεί η αυθεντική συνταγή της
παρασκευής της.
Η Συνταγή
Για την ζύμη: 1 κύβο μαγιάς,
1 φλυτζάνι του τσαγιού χλιαρό νερό, 1 χούφτα ζάχαρη, 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι
, λίγο σπορέλαιο , μισό κιλό αλεύρι , ένα τέταρτο τυρί φέτα. Αφού ετοιμάσετε τη
ζύμη την αφήνετε να ξεκουραστεί για μια ώρα.
Για τον χυλό: 1 φλυτζάνι
νερό βρύσης, 1 κουταλιά του γλυκού αλάτι , 1 κουταλιά της σούπας φυτίνη και 1-2
χούφτες αλεύρι μέχρι να γίνει χυλός.
Εκτέλεση : Παίρνουμε την ζύμη , την τεμαχίζουμε και την πλάθουμε σε μικρά μπαλάκια , τα τοποθετούμε σ’ ένα ταψί αφού προηγουμένως το έχουμε βουτυρώσει και μετά το βάζουμε σε χλιαρό φούρνο για να φουσκώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε πάνω από τη ζύμη το φρέσκο βούτυρο , τη φέτα μας, ενώ στο τέλος περιχύνουμε με τον χυλό μας .Χτυπάμε ένα αυγό και το απλώνουμε πάνω από τον χυλό . Ψήνουμε τις μηλίγκες μας στον φούρνο για μια ώρα στους 180ο-200ο βαθμούς.
Αν δεν θέλετε να μπείτε στον κόπο της συνταγής
μπορείτε να αγοράσετε έτοιμες τις μηλίγκες
από τους επτά φούρνους των Κουφαλίων
|
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου