☛ Δύο ακόμη πιάτα που ξεχωρίσαμε είναι το žlikrofi (ζλίκροφι) ζυμαρικά πατάτας με κρεμμύδι και μπέικον που μοιάζουν με τα νιόκι , και το žganci ένας χυλός από φαγόπυρο ή καλαμπόκι που συχνά το σερβίρουν με ξινό λάχανο. Για πρωινό επιλέξαμε ένα σάντουιτς με τοπικό ζαμπόν αέρος pršut που είναι είναι η σλοβενική εκδοχή του ιταλικού προσούτο . Οι σούπες είναι μια σχετικά πρόσφατη εφεύρεση(!!) στη σλοβένικη κουζίνα, οι πιο συνηθισμένες σούπες είναι χωρίς κρέας όπως η μανιταρόσουπα και η χορτόσουπα , τις δοκιμάσαμε στο εστιατόριο του ξενοδοχείου , δεν μας εντυπωσίασαν είχαν και έντονη τη μυρωδιά του ζωικού λίπους!!! Τα επιδόρπια των Σλοβένων είναι το αγαπημένο και σε μας στρούντελ με μήλο και το prekmurska gibanica ένα νόστιμο τοπικό cheesecake. Συνοδέψαμε τα πιάτα μας με εξαιρετική σλοβενική μπύρα (pivo) , η Laško Zlatorog και η Union θεωρούνται από τις καλύτερες , βεβαίως οι περισσότερες ζυθοποιίες παράγουν και μαύρη μπύρα που είναι γλυκόπιοτες και αρωματικές. Τιμήσαμε όμως και τα κρασιά τους για τα οποία είναι υπερήφανοι, η βορειοανατολική Σλοβενία παράγει αφρώδη κρασιά , ενώ η περιοχή της Ίστριας με τους αμπελώνες από malvasia μας δίνει υπέροχους λευκούς οίνους .
Θα ήθελα να σταθώ και σε δυο αλκοολούχα ποτά : που δοκίμασα και μου άρεσαν , το πρώτο είναι το δημοφιλές λικέρ Borovnicevc που παράγεται από βατόμουρα του δάσους , είναι ένα εξαιρετικό αρωματικό απεριτίφ με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 20%. Το παράγει η εταιρεία Bahne από το 1976 μια από τους μεγαλύτερους παραγωγούς λικέρ στη Σλοβενία ☛ Όσο για το Karški Brinjevec θα το χαρακτήριζα ως ένα φυσικό κονιάκ υψηλής ποιότητας που αποστάζετε με διπλή απόσταξη από καρπούς άγριου άρκευθου . Ιδιαίτερο άρωμα , ευγενικό και φινετσάτο στο στόμα , η περιεκτικότητα του σε αλκοόλ είναι 42% .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου