Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Ασπροβάλτα : Ο περιποιημένος πατσάς του εστιατορίου «Κωνσταντινούπολις»

«Εδώ έφαγα για πρώτη φορά πατσά………(γιατί αυτό που έτρωγα στην νότια Ελλάδα δεν έχει καμιά σχέση με αυτό το έπος του πατσατζίδικου -ξενυχτάδικου «Κωνσταντινούπολη»

Ηλίας Σκουλάς  (chef , αρθρογράφος , εστιάτορας , συγγραφέας)


Όταν επιστρέφω από την Αθήνα στη Καβάλα πάντα ακολουθώ την παράκαμψη για να βγω από την Εγνατία οδό και να κατευθυνθώ στην Ασπροβάλτα  και να απολαύσω έναν περιποιημένο πατσά στο εστιατόριο «Κωνσταντινούπολη» . Από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 προσφέρει στους κουρασμένους ταξιδιώτες και τους ξενύχτηδες της περιοχής ένα «θεραπευτικό» πιάτο πατσά .  Εδώ στα μέρη μας ο ορίτζιναλ πατσάς γίνεται από μοσχαρίσια εντόσθια (κοιλίτσες , σαρδένι , σκεμπέδες) και ποδαράκια , βέβαια για να είναι η σούπα πλήρης θέλει και τα δυο, τα ποδαράκια ν' αφήνουν το ζελέ τους (θεραπευτικό για το στομάχι) και τους σκεμπέδες να δίνουν τη νοστιμιά στο πιάτο , με τα εκλεκτά κομμάτια τους , όπως το τόπι, το νταμάρι και σαρδένι που είναι το γευστικότερο και το πιο θερμιδοφόρο . Ο πατσατζής του εστιατορίου «Κωνσταντινούπολις» σου ετοιμάζει τον πατσά που επέλεξες και σου βάζει μόνο στο κέντρο του πιάτου λίγο κόκκινο (ζουμί και λίπος από το καζάνι μαζί με λίγο ξύδι και γλυκιά πάπρικα) . Προσθέτεις εσύ το σκορδοστούμπι (ψιλοκομμένο σκόρδο μέσα σε πολύ ξύδι για να κόβει το λίπος) και το μπούκοβο (τριμμένη ξερή πιπεριά, κόκκινη καυτερή) και ο μέλας ζωμός είναι έτοιμος!!!  Στην "Κωνσταντινούπολη" έρχονται όλων των ειδών οι πελάτες, νέοι μετά το ξενύχτι, μπράβοι της νύχτας , Τούρκοι νταλικέρηδες , Βαλκάνιοι τουρίστες  , οικογένειες, γέροι, και όλοι τρώνε πατσά και τον απολαμβάνουν.

 











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου